La Seul, Blinken denunță cooperarea militară "periculoasă" dintre Phenian și Moscova

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a denunțat joi legăturile militare "în creștere și periculoase" dintre Phenian și Moscova, în urma unei vizite în Coreea de Sud, scrie La Libre Belgique.
"Împărtășim îngrijorări profunde cu privire la cooperarea militară în creștere și periculoasă a Coreei de Nord cu Rusia", a declarat Blinken la o conferință de presă cu omologul său sud-coreean, Park Jin, la sfârșitul vizitei sale.
Diplomatul american a cerut Chinei să-și folosească influența pentru a preveni orice "comportament periculos" din partea Phenianului, cum ar fi testele interzise cu rachete.
Coreea de Nord și apropierea sa de Rusia, cu riscul de a vedea Phenianul ajutând Moscova în războiul său din Ucraina în schimbul tehnologiilor spațiale, se află în fruntea preocupărilor Seulului și Washingtonului, aliați apropiați.
Războiul dintre Israel și Hamas a fost discutat și în timpul întâlnirilor lui Blinken cu înalți oficiali sud-coreeni de joi, inclusiv cu președintele Yoon Suk Yeol. Șeful diplomației americane i-a mulțumit acestuia din urmă pentru "promisiunea Republicii Coreea de a furniza ajutor umanitar poporului din Gaza".
Joi devreme, el s-a întâlnit cu consilierul pentru Securitate națională, Cho Tae-yong, salutând angajamentul Seulului de a ajuta Ucraina.
Ambii responsabili au condamnat Phenianul pentru trimiterea de arme în Rusia pentru a-i sprijini efortul de război.Antony Blinken a sosit miercuri seară din Japonia, unde a participat la o întâlnire a miniștrilor de Externe ai G7, după un tur-maraton în Orientul Mijlociu.
Amenințarea nord-coreeană a părut în creștere de la călătoria din septembrie în Orientul Îndepărtat al Rusiei a liderului nord-coreean Kim Jong Un, care s-a întâlnit acolo cu președintele rus Vladimir Putin.
Această întâlnire a fost urmată de mai multe livrări de arme, potrivit Seulului, care estimează că Coreea de Nord a furnizat Rusiei un milion de obuze pentru războiul său din Ucraina, în schimbul cunoștințelor în tehnologii spațiale.Moscova a considerat aceste afirmații "lipsite de dovezi".
Potrivit analiștilor, există o suprapunere tehnologică semnificativă între capacitățile de lansare în spațiu și dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a căror utilizare i-a fost interzisă Phenianului în baza multiplelor sancțiuni ale Națiunilor Unite.
În ultimul an, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de rachete și alte arme, în ciuda sancțiunilor internaționale.
De asemenea, și-a declarat "ireversibil" statutul de putere nucleară."Având în vedere reînnoirea cooperării dintre Coreea de Nord și Rusia, Coreea de Sud dorește, pe bună dreptate, ca Statele Unite să își reafirme sprijinul și angajamentul de a respecta sancțiunile ONU.
Această vizită este concepută în acest scop", a explicat pentru AFP Benjamin A. Engel, profesor la Universitatea Națională din Seul. Aliații istorici, Rusia și Coreea de Nord sunt ambele supuse unor sancțiuni internaționale grele: Moscova pentru invadarea Ucrainei și Phenianul pentru testele sale cu arme nucleare.
Coreea de Nord încearcă să pună pe orbită un satelit militar spion, dar două încercări efectuate i-au eșuat în acest an. Seulul crede că a treia încercare, în prezent în pregătire, ar putea reuși cu ajutorul Moscovei.
Vizita domnului Blinken în Coreea de Sud va fi urmată de cea a ministrului american al Apărării, Lloyd Austin, pentru a reafirma cooperarea militară dintre cele două țări.
În octombrie, un bombardier american B-52 capabil să transporte bombe atomice a zburat într-o misiune rară în Coreea de Sud, la mai puțin de o săptămână după ce portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan a vizitat un port sud-coreean.
Totodată, Statele Unite caută să-și consolideze alianța "triunghiulară" cu Coreea de Sud și Japonia, pentru a se consolida în Asia-Pacific în fața amenințării nord-coreene, dar și pentru a răspunde la ascensiunea Chinei.
De asemenea, se așteaptă ca Coreea de Sud, un important exportator de arme, să fie sub presiunea Washingtonului pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei. Seulul a respectat până acum o doctrină de lungă durată care îi interzice să vândă arme țărilor aflate în război.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii