Sondajele sunt aproape unanime. Latino-americanii se îndepărtează de Partidul Democrat și, unii, îngroașă rândurile alegătorilor lui Donald Trump, potrivit Le Point.

Vor schimba latino-americanii situația la următoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite? Potrivit diverselor mass-media americane, citate de "Courrier International", deși sunt de obicei „câștigați” de Partidul Democrat, ei ar putea vota masiv pentru republicanul Donald Trump. Mai ales că, potrivit celor mai recente studii demografice, hispanicii sunt al doilea cel mai mare grup de alegători din țară, cu 35 de milioane de persoane care pot vota la alegerile din noiembrie.

Potrivit unui sondaj realizat în decembrie anul trecut, Donald Trump are un avans de 5 puncte față de actualul chiriaș al Casei Albe. Și asta în ciuda problemelor sale legale. O schimbare totală. Într-adevăr, în octombrie, Joe Biden avea un avans, potrivit acelorași sondaje, de șapte puncte față de rivalul său republican. Chestionat de site-ul de știri Semafor, pe 2 ianuarie, președintele Ligii Cetățenilor Latino-Americani a estimat chiar că fostul președinte ar putea schimba votul în favoarea sa în mai multe "state pivot" (cunoscute și sub denumirea de "swing state"), precum Nevada sau Arizona.

Mai multe elemente se află la originea acestei schimbări de opinie în rândul alegătorilor latino. Astfel, inflația, ocuparea forței de muncă sau explozia pieței imobiliare i-ar fi putut împinge pe acești alegători în valul republican. În orice caz, asta sugerează un sondaj realizat în noiembrie anul trecut tocmai pe subiectele prioritare pentru alegătorii latino-americani.

Dacă democrații trebuie să "lupte pentru o bază pe care au considerat-o întotdeauna de bună" – așa cum crede specialistul în votul latino, Mike Madrid, într-un articol publicat în "Los Angeles Times" – situația ar putea să nu fie atât de masivă pe cât ar putea părea. Într-adevăr, mai mulți cercetători subliniază că blocul latin este extrem de divizat și departe de a vota ca unul. Astfel, un studiu realizat de Universitatea Harvard apreciază că "extinderea asigurărilor de sănătate" și lupta împotriva încălzirii globale permit Partidului Democrat să păstreze sprijinul unei părți din acest electorat.

Alegerile prezidențiale americane sunt programate pe 5 noiembrie. Potrivit agregatorului de sondaje Decision Desk HQ/The Hill, Donald Trump se bucură de un avans mediu de 1,1% pe baza a 521 de sondaje, cu 43,7% față de 42,6% pentru Joe Biden.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA