Retno Marsudi, ministra de externe al Indoneziei, țara gazdă a G20 anul acesta, a cerut vineri încetarea războiului din Ucraina în prezența omologul ei rus. Serghei Lavrov a părăsit sala.

”Este responsabilitatea noastră să punem capăt războiului cât mai curând posibil și să ne rezolvăm diferendele la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă", a declarat ea în deschiderea reuniunii șefilor diplomației G20 care se desfășoară la Bali.

În acest context, Serghei Lavrov a decis să părăsească summitul G20 de la Bali mai devreme, renunțând la sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza și la dineul oficial de vineri seara, a anunțat MAE rus.  

Lavrov a fost deranjat și de faptul că secretarul american de stat Antony Blinken a refuzat să se întâlnească cu el. Șeful diplomației ruse a afirmat că el "nu va alerga" după Washington pentru negocieri.

„Lavrov este unul dintre cei mai mari cinici pe care a trebuit să-i întâlnesc în viața mea politică”, a spus social-democratul german Michael Roth - fost secretar de stat pentru afaceri europene. El a spus că Lavrov a procedat așa și la alte întâlniri, de unde a plecat imediat ce și-a citit discursul: „A fost o lipsă de respect fără egal”. În aceste vremuri ale războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, el s-ar fi „așteptat cel puțin ca (Lavrov) să asculte argumentele altora”, scrie FAZ.

El a adăugat că este corect ca Germania și celelalte țări occidentale să ia parte la reuniunea G-20.

Președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Bundestagului, Roth a declarat vineri la ARD că statele occidentale trebuie să participe și la summitul șefilor de stat și de guvern din noiembrie, chiar dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi acolo.

„Cred că ar trebui să trimitem un semnal clar acolo: suntem gata să vorbim. Pentru că încă o dată trebuie să spunem: Rusia a trântit ușile dialogului, nu Occidentul, nu noi. De asemenea, trebuie să facem alianțe dincolo de Occidentul clasic și tradițional”, a mai spus politicianul SPD.