Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Washingtonul că duce o "campanie de propagandă" despre posibila agresiune rusă, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat al Statelor Unite Antony Blinken.

"Campania de propagandă lansată de Statele Unite și aliații săi cu privire la +o agresiune a Rusiei+ împotriva Ucrainei are ca scop provocarea, încurajând autoritățile de la Kiev" să se lanseze într-o "rezolvare militară a problemei Donbasului", potrivit acestui comunicat, ce face referire la regiunea din estul Ucrainei de la granița cu Rusia unde forțele ucrainene se luptă de opt ani cu separatiștii proruși susținuți de Moscova.

Potrivit comunicatului rezumând convorbirea telefonică purtată sâmbătă cu Blinken, Lavrov a mai declarat că Washingtonul și Bruxellesul au ignorat cerințele de securitate cheie ale Rusiei, relatează de Agerpres.

Antony Blinken i-a transmis lui Serghei Lavrov, că pentru evitarea unui conflict în Ucraina rămâne ''deschisă'' calea diplomatică, dar că va fi nevoie de o ''dezescaladare'' din partea Moscovei, a anunțat Departamentul de Stat.

O invazie militară rusă a Ucrainei, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene și un ''atac rapid'' asupra Kievului, este o ''posibilitate foarte reală'' în următoarele zile, a avertizat vineri Casa Albă, cerând cetățenilor americani să părăsească Ucraina în termen de ''24 până la 48 de ore'', relatează AFP.

Președintele Joe Biden le-a spus vineri liderilor NATO și UE, inclusiv președintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei discuții telefonice, că SUA consideră că Vladimir Putin s-a deciz să invadeze Ucraina, atac care s-ar putea întâmpla în următoarele zile.

Biden și Emmanuel Macron vor avea sâmbătă o discuție cu președintele Vladimir Putin.

Ambasada americană la Kiev a ordonat sâmbătă retragerea personalului său neesențial. Și Ambasada rusă retrage personal, pe motiv că ”optimizează” activitatea misiunii diplomatice. 

De asemenea, Statele Unite au anunțat retragerea a 160 de soldați americani care antrenau forțele ucrainene. 

Rusia a lansat sâmbătă noi manevre navale de amploare în Marea Neagră, în apropierea Peninsulei Crimeea, denunțând "isteria" americană. 

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat avertismentele americane privind un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei, susținând că ele ”provoacă panică și nu-i ajută” pe ucraineni.