Șeful diplomației europene a fost primit cu răceală la Moscova, ministrul de externe rus afirmând că Rusia nu consideră Uniunea Europeană un partener de încredere. Kremlinul a expulzat diplomați europeni care ar fi participat la recentele proteste.

În a doua zi a vizitei la Moscova (4-6 februarie), șeful diplomației europene Josep Borrell s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ulterior cei doi susținând o conferință comună de presă, în cadrul căreia diplomatul l-a umilit pur și simplu pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate.

”Uniunea Europeană nu este un partener de încredere pentru Rusia”, a spus Serghei Lavrov, acuzând Bruxelles-ul in că nu respectă drepturile omului, democrația și libertatea presei.

Josep Borrell n-a părut prea afectat de acuzații, susținând că discuția cu Lavrov a fost una ”directă și intensă” și că ambele părți și-au exprimat interesul pentru un dialog mai amplu în domeniile în care există un acord.

Mesajele celor doi au fost complet diferite și în cazul opozantului Aleksei Navalnîi.

”I-am transmis domnului ministru Lavrov îngrijorările noastre profunde și apelul nostru pentru eliberarea sa și pentru demararea unei investigații privind otrăvirea lui”, a afirmat Borrell, în timp ce Lavrov a contestat rezultatele laboratoarelor din Suedia și Franța care au stabilit cu ce substanță a fost otrăvit Navalnîi, condamnat la închisoare cu executare după revenirea în Rusia.

După conferința de presă - în care Borrell a fost ”umilit” de Serghei Lavrov, care ”a insultat Uniunea Europeană în prezența sa”, potrivit liderului Renew Europe Dacian Cioloș - jurnaliștii europeni au încercat, la Bruxelles, să obțină explicații privind comportamentul lui Josep Borrell de la purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene.

Aceștia i-au luat însă apărarea Înaltului Reprezentant, evitând răspunsul la întrebările privind oportunitatea vizitei la Moscova.

Întrebată dacă Borrell a încercat să se vadă cu Navalnîi sau cu soția sa, Nabila Massrali a susținut că n-ar fi fost o idee bună. Încarcerarea opozantului rus e ”inaccceptabilă, ”cum ar fi putut Josep Borrell să se întâlnească cu el în aceste condiții? Ar fi dat impresia greșită că acceptăm sau suntem de acord cu situația”, a spus ea. Un jurnalist i-a reamintit că întâlnirea cu persoane deținute pe nedrept e o tradiție în astfel de vizite. 

Referitor la vaccinul rusesc Sputnik V, șeful diplomației europene  a declarat că acesta reprezintă "o veste bună pentru umanitate", exprimându-și speranța că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va aproba vaccinul pentru a putea fi utilizat în UE. 

Și parcă pentru a mai bate un cui în această vizită controversată, Rusia a anunțat vineri că a expulzat mai mulți diplomați din Germania, Polonia și Suedia, pe motiv că ar fi participat la protestele ilegale pentru susținerea lui Navalnîi, din 23 ianuarie. 

Reacții dure din partea eurodeputaților români

”Evenimentele de astăzi sunt o palmă pe obrazul Europei și trebuie să servească drept lecție că în negocierile cu rușii nu ne putem impune decât dacă suntem uniți în apărarea valorilor pe baza cărora este fondată Uniunea Europeană: respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului. Avem instrumentele cu care să apărăm drepturile omului, acum trebuie să le și folosim”, a scris pe Facebook Dacian Cioloș, care consideră că Borrell trebuie să se ducă să-și justifice acțiunile în fața plenului Parlamentului European.

Eurodeputatul PNL/PPE Siegfried Mureșan a comentat pe Twitter că vizita nu ar fi trebuit să aibă loc în actualul context din Rusia.

”UE nu trebuie să pară neputincioasă atunci când au loc încălcări drepturilor omului de o asemenea amploare ca în Rusia. Acum este momentul pentru o acțiune fermă și de leadership din partea UE în politica externă”, a precizat Mureșan, adăugând că Borrell ”nu a existat” în conferința comună de presă. ”Nu a obținut nimic și a părut că nici măcar nu a încercat”.

Eurodeputatul USR PLUS Dragoș Tudorache a subliniat că UE trebuie să acționeze ”unitar, decisiv și repede” în fața evenimentelor din Rusia: ”Nu vorbim aici doar despre arestarea liderului opoziției, Alexei Navalni, ci despre arestarea atâtor protestatari cărora le este încălcat dreptul la exprimarea opiniei, libertatea și demnitatea umană. Aceste acțiuni ale guvernului rus sunt încălcări severe ale drepturilor fundamentale ale omului. Poliția caută activiști, ziariști în casele lor, indiferent dacă aceștia au participat sau nu la proteste. Este absolut inacceptabil și fără precedent ca în zilele noastre să mai existe intimidare politică. 11.000 de oameni sunt torturați, închiși și privați de demnitate. Aceste acte încalcă nu doar legi universale, ci atât de multe legi ale organizațiilor internaționale din care Rusia face parte”.

”Prin mesaje contradictorii, mesaje fără acțiuni și sancțiuni, Uniunea Europeană pierde credibilitatea și pârghiile necesare în negocieri. Vizita Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, este opusă poziției Parlamentului European și a mesajului pe care l-am transmis. Sper să lămurim această discrepanță în audierea care va urma după întoarcerea acestuia în Bruxelles”, a mai spus Tudorache.

Ce caută șeful diplomației europene la Moscova

Mai mult pe EurActiv »