"Dominația Occidentului, care a durat 500 de ani, se apropie de sfârșit", susține ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit Corriere della Sera.

"Dominația Occidentului, care a durat 500 de ani, se apropie de sfârșit", a spus ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, care a atacat din nou răspunsul Israelului la atacul din 7 octombrie: "Nu este acceptabil să folosim acel eveniment pentru a justifica pedeapsa colectivă a poporul palestinian".

Potrivit lui Lavrov, ar trebui să existe o prezență a forțelor internaționale, pe câmpul de luptă, în Gaza: "I-am spus Israelului, de ani de zile, că cel mai periculos factor pentru stabilitatea Orientului Mijlociu este problema palestiniană nerezolvată".

"Eu nu sunt un ipocrit" și "nici Rusia nu este", a concluzionat Lavrov.

****

Viitorul Rusiei depinde de soldații care luptă în operațiunea specială din Ucraina, a spus președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu soldații ruși la Kremlin cu ocazia Zilei Eroilor Patriei, care a fost sărbătorită în Rusia pe 9 decembrie, au relatat agențiile de presă ruse Ria Novosti și Tass, explicând că un fragment al conversației a fost publicat pe contul său de Telegram de jurnalistul Pavel Zarubin, de la televiziunea Rossiya-1.

"O mare parte din viitorul Rusiei depinde de munca voastră de luptă, asta este evident", a spus Putin.

*****

Germania ar trebui să fie pregătită să sporească sprijinul pentru Ucraina, dacă alte țări nu o vor mai susține, a spus cancelarul german Olaf Scholz, la conferința Partidului Social Democrat, conform Deutsche Welle.

Cancelarul a adăugat că "probabil acest război nu se va încheia curând" și, prin urmare, este important "să putem face ceea ce este necesar pe termen lung", adică "să sprijinim în continuare Ucraina în lupta sa defensivă".

****

Pe 17 martie 2024, Vladimir Putin va fi candidat pentru realegea sa. Acest anunț nu este de bun augur pentru Occident, scrie corespondentul Guy Van Vlierden în La Libre Belgique. Nu există "alte opțiuni".

Pe 8 decembrie, Vladimir Putin a anunțat lumii întregi că va candida pentru al cincilea mandat de președinte al Rusiei. El ar putea rămâne la putere până în 2036, grație unei controversate reforme constituționale adoptate în 2020, în plină pandemie.

Această candidatura, oricât de așteptată, nu este de bun augur pentru Occident, susține corespondentul publicației belgiene.

"Țările baltice ar face bine să fie precaute, acum că se pare că nimeni nu le va salva", spune jurnalistul.

De câteva săptămâni, ajutorul militar oferit Ucrainei de către Occident s-a diminuat, în special din cauza disensiunilor politice. Volodimir Zelenski se confruntă cu un sprijin care se scade pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, la aproape doi ani după invazia rusă.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA