Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost forțat să anuleze luni o vizită în Serbia, după ce mai mulți vecini ai acestei țări balcanice au împiedicat avionul său să treacă prin spațiul lor aerian, relatează EURACTIV.com.

Lavrov trebuia să aibă discuții cu oficiali de rang înalt la Belgrad, unul dintre puținii aliați ai Moscovei din Europa de la lansarea ofensivei sale militare în Ucraina la începutul acestui an.

„Țările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare refuzând să autorizeze survolul avionului lui Serghei Lavrov care se îndrepta spre Serbia”, a declarat pentru agențiile de presă ruse purtătoarea de cuvânt a Ministerului de externe, Maria Zakharova.

„Delegația rusă ar fi trebuit să sosească la Belgrad pentru discuții. Dar țările membre ale UE și NATO și-au închis spațiul aerian”.

Mai târziu, Lavrov însuși a reacționat, spunând că „s-a întâmplat ceva de neconceput”.

Cotidianul sârb Vecernje Novosti a relatat că Bulgaria, Macedonia și Muntenegru au refuzat accesul avionului lui Lavrov în spațiul lor aerian.

Guvernul a precizat luni pentru HotNews.ro că Rusia nu a solicitat autorităților române ca aeronava ministrului rus de externe să tranziteze spațiul aerian al României.

Răspunsul vine după ce, directorul general al agenției spațiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a enumerat România printre statele care și-ar fi închis spațiul aerian, având un mesaj amenințător pentru românii răzbunători.

O sursă diplomatică rusă a declarat agenției de presă Interfax că nu a fost altă soluție decât anularea vizitei.

„Diplomația rusă nu a învățat încă cum să se teleporteze”, a spus sursa.

Președintele Comisiei de afaceri externe a Camerei superioare a Parlamentului rus, Konstantin Kosacev, a sugerat că NATO face presiuni asupra celor trei țări.

„Vorbim despre un demers al NATO și fără Statele Unite nu s-ar fi putut întâmpla”, a scris Kosacev pe Telegram.

El a acuzat NATO de „intervenție directă” în relațiile bilaterale dintre Rusia și Serbia și de „încercarea de a pune stăpânire pe restul Europei și de a o subjuga”.

Atanas Atanasov, copreședintele Bulgariei Democrate, de dreapta, care face parte din coaliția de guvernământ, a declarat luni dimineață televiziunii publice BNT: „Această interdicție e parte a măsurilor pe care lumea liberă le impune Rusiei și ar trebui să continue”.

„Aceste lucruri se reflectă asupra activității statului rus și acesta este scopul măsurilor care sunt puse în aplicare”.

Lavrov trebuia să se întâlnească cu președintele Aleksandar Vučić, cu omologul său Nikola Selaković și cu patriarhul sârb Porfirije.

Deși Serbia a condamnat acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, ea nu s-a alăturat Uniunii Europene pentru a impune sancțiuni la Moscova, în ciuda încercării sale de a adera la blocul comunitar.

Cele două țări au legături strânse de lungă durată, iar Belgradul a semnat recent un nou contract pe trei ani pentru a primi gaze naturale rusești.