Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat miercuri că situația din Afganistan are tendința să se deterioreze rapid și a dat asigurări că Moscova este gata să-și apere aliații regionali dacă va fi necesar.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său tadjic Emomali Rahmon că Moscova va ajuta dacă va fi necesar fosta republică sovietică afectată de consecințele retragerii forțelor NATO din țara vecină Afganistan.

Rahmon a ordonat mobilizarea a 20.000 de militari rezerviști pentru întărirea frontierei pe care Tadjikistanul o are cu Afganistanul, după ce peste 1.000 de membri ai forțelor de securitate afgane au fugit peste graniță în Tadjikistan în urma ofensivei militanților talibani.

În timpul vizitei sale în Laos, Serghei Lavrov a declarat miercuri că Rusia este gata să folosească baza sa militară din Tadjikistan, una dintre cele mai mari de peste hotare, pentru a asigura securitatea aliaților săi în regiune, parte a fostei Uniuni Sovietice și zonă în care Moscova încearcă să-și reimpună influența.

"Urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Afganistan, unde situația are tendința să se deterioreze rapid, inclusiv în contextul retragerii grabnice a trupelor americane și ale NATO", a spus Lavrov. "Acestea nu au reușit să obțină rezultate vizibile în ceea ce privește stabilizarea situației (din Afganistan) în timpul deceniilor în care s-au aflat acolo", a adăugat ministrul de externe rus.

Lavrov a adăugat că obligațiile militare pe care Rusia și le-a asumat în cadrul Organizației Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), organizație post-sovietică pe care Moscova o conduce și printre ai cărei membri se numără Kazahstan, Tadjikistan și Kârgâzstan, sunt în vigoare, informează Reuters, preluată Agerpres.