Uitate fricțiunile, loc cooperării: președinții american și mexican și-au arătat marți, 12 iulie, dorința de a "strânge rândurile" în fața crizei migrației la granița lor comună și a inflației.

Joe Biden l-a numit "prieten" și "partener" pe omologul său Andres Manuel Lopez Obrador, pe care l-a primit pentru a doua oară la Casa Albă.

Șeful statului mexican, însă, i-a adus un afront puternic la începutul lunii iunie, refuzând să participe la Summitul Americilor de la Los Angeles, pe motiv că Cuba, Venezuela și Nicaragua nu fuseseră invitate.

Cei doi bărbați au opinii divergente și în privința crizei din Ucraina, mexicanul refuzând să se alăture sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei.

"În ciuda titlurilor exagerate pe care le vedem adesea, amândoi avem o relație de lucru solidă", a asigurat Joe Biden. "Cred că lucrând împreună, ne putem ajuta reciproc în rezolvarea problemelor noastre", a continuat președintele democrat, subliniind criza migrației de la granița dintre cele două țări.

Menționând moartea a 53 de migranți, inclusiv mulți mexicani, într-un camion supraîncălzit în Texas, pe 27 iunie, el a dat asigurări că Statele Unite au intensificat lupta împotriva traficanților care pun în pericol potențialii imigranți.

Într-o declarație comună emisă de Casa Albă după schimbul lor, cei doi lideri au spus că această tragedie "întărește și mai mult hotărârea noastră de a ataca rețelele de contrabandă care câștigă miliarde de dolari pe spatele migranților și de a ne intensifica eforturile de a ataca rădăcinile migrației".

"Avem nevoie ca fiecare țară din regiune să ni se alăture", a spus mai devreme democratul, acuzat de opoziția republicană că este pasiv în fața arestărilor record de migranți ilegali la granița de sud. Cei doi lideri au declarat în comunicat că Mexicul s-a angajat să finanțeze 1,5 miliarde de dolari în infrastructura de frontieră.

Omologul său mexican a pledat astfel pentru o "cooperare sporită" între cele două țări, formulându-și în același timp propriile cerințe: o regularizare a migranților care trăiesc de mult timp în Statele Unite. Referindu-se la "vremuri dificile" cu inflație "de care suferă întreaga lume", președintele de stânga naționalist a mai sugerat suspendarea tarifelor vamale între cele două țări "pentru a scădea prețurile în beneficiul consumatorilor".

"În ciuda diferențelor și dezacordurilor noastre, care nu sunt ușor de uitat, am reușit, în mai multe rânduri, să lucrăm ca adevărați aliați", a declarat Andres Manuel Lopez Obrador, președintele Mexicului.

sursa: RADOR