Un proiect de construcție ar fi fost discutat între liderii de afaceri ruși și chinezi, potrivit discuțiilor interceptate de serviciile ucrainene și coroborate de Washington Post, potrivit Le Figaro.

Informația provine din comunicații pe care serviciile de securitate ucrainene spun că le-au interceptat. La sfârșitul lunii octombrie, liderii companiilor rusești și chineze apropiate Moscovei au discutat în secret despre proiectul construirii unui tunel subacvatic care să lege Rusia de Crimeea, dezvăluie "Washington Post".

Dinspre Moscova, ideea ar fi apărut după atacul asupra podului Kerci, singura rută care o leagă de peninsula controlată. Lung de 18 kilometri, acest pod de importanță strategică a devenit țintă favorită a ucrainenilor.

De două ori deja, cu un camion-capcană și apoi cu drone navale, Kievul a reușit să avarieze această rută care traversează strâmtoarea Kertsh și care permite Moscovei să aprovizioneze peninsula. Un tunel ar face astfel posibilă stabilirea unei rute alternative ferite de bombardamente, potrivit discuțiilor dintre lideri interceptate.

Implicarea Chinei

Pe lângă aceste discuții, e-mailurile interceptate de serviciile ucrainene și pe care "Washington Post" a putut să le consulte și să le coroboreze arată că una dintre principalele companii de construcții chineze și-a manifestat dorința de a participa la proiect.

Potrivit cotidianului progresist american, recent în Crimeea a fost format un consorțiu ruso-chinez în acest scop.

Un astfel de proiect, pe sub mare, ar fi fezabil? Dacă construcția sa este posibilă din punct de vedere tehnic, estimează experții în inginerie intervievați de "Washington Post", un astfel de proiect într-o zonă de război ar fi fără precedent. În plus, ar costa miliarde de dolari și ar dura ani de zile.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA