Emisarii americani, sud-coreean și japonez pentru nuclearul nord-coreean au spus marți 
că examinează toate opțiunile, inclusiv o "contraofensivă" împotriva regimului de la Phenian, după seria record de teste cu rachete în acest an.

Ei au denunțat amenințarea crescândă pe care o reprezintă Coreea de Nord pentru securitatea regiunii după o serie fără precedent de lansări de rachete în acest an, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

"Vom examina toate opțiunile, inclusiv posibilitățile de contraofensivă", a declarat Funakoshi Takehiro, director general în ministerul Afacerilor Externe japonez pentru Asia și Oceania, în fața jurnaliștilor. Discuțiile lor aveau loc în capitala Indoneziei, unde emisarul american este ambasador, după precedentele întâlniri de la Seul și Tokyo.

Cele trei țări au impus noi sancțiuni în decembrie pentru oficiali nord-coreeni, pentru sprijinul lor la dezvoltarea de arme de distrugere în masă și de rachete balistice. În vreme ce Phenianul se arată mai agresiv, cele trei țări aliate își vor armoniza sancțiunile în ciuda vetourilor rus și chinez la Națiunile Unite pentru o întărire a sancțiunilor propuse de Statele Unite, a arătat Kim Gunn. "Coreea de Nord se arată mai agresivă și directă în aceste amenințări nucleare", a notat reprezentantul special al Coreei de Sud pentru pace și securitate în peninsula coreeană.

"Noile provocări ale Coreei de Nord vor primi un răspuns ferm și unit al comunității internaționale". Washingtonul, Seulul și Tokyo și-au întărit de asemenea cooperarea militară ca reacție la înmulțirea lansărilor de rachete de către Phenian în acest an.

"Cerem Coreei de Nord să răspundă sincer apelului nostru la dialog. Angajamentul nostru față de denuclearizare este total", a declarat emisarul sud-coreean.

Seulul și Washingtonul au avertizat de mai multe luni că Phenianul ar putea face în viitorul apropiat al șaptelea său test nuclear.

Coreea de Nord a lansat în noiembrie o rachetă balistică intercontinentală, una din armele cele mai puternice din arsenalul său, care a căzut în largul coastelor Japoniei. Coreea de Nord a proclamat în septembrie că statutul ei de putere nucleară este "ireversibil", închizând definitiv ușa oricărei negocieri privind dezarmarea sa.

sursa: RADOR