Statele Unite și Japonia colaboreaza pentru a-și moderniza alianța militară în fața amenințărilor din China, Coreea de Nord și Rusia, a declarat, joi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, citat de Le Figaro.

Înaltul oficial american se află în vizită la Tokyo pentru scurte discuții bilaterale înainte de a se îndrepta către summitul de securitate de la Shangri-La, în Singapore.

Înainte de o întâlnire cu omologul său japonez, Yasukazu Hamada, el a amintit că cele două țări se confruntă cu "provocări comune legate de comportamentul coercitiv" al Chinei, "provocările periculoase ale Coreei de Nord și războiul crud al Rusiei în Ucraina". "Dar suntem uniți de interesele și valorile noastre comune. Și luăm măsuri importante pentru a ne moderniza alianțele și pentru a ne consolida colaborarea", a adăugat el.

Lloyd Austin a citat cooperarea trilaterală cu Australia și Coreea de Sud, precum și creșterea "ritmului, razei de acțiune și anvergurii" manevrelor și antrenamentelor. Forțele americane și japoneze devin "mai versatile, mai rezistente și mai mobile", a continuat el, salutând decizia Japoniei de a se dota cu o capacitate de contraatac și de a îmbunătăți schimbul de informații cu Washingtonul.

Lloyd Austin a sosit în Japonia miercuri, la câteva ore după ce Coreea de Nord a încercat fără succes să lanseze un satelit spion folosind o tehnologie interzisă de rezoluțiile Națiunilor Unite. Phenianul și-a intensificat testele cu rachete în ultimul an, iar Japonia trebuie, de asemenea, să facă față presiunii tot mai mari din partea navelor chineze în jurul insulițelor administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing.

La sfârșitul anului 2022, Japonia, care are o Constituție pacifistă, a dezvăluit o evoluție majoră a doctrinei sale de securitate națională, angajându-se să-și majoreze bugetul de apărare la 2% din PIB-ul național până în 2027 și calificând China ca fiind "provocarea strategică fără precedent" pentru propria securitate.

sursa: RADOR