Comisia Europeană este pe cale să dezvăluie o procedură pentru a menține piața deschisă și pentru a menține lanțurile de aprovizionare în cazul unei urgențe la nivel european, potrivit Le Monde.

Cum să răspundem la o lipsă bruscă de măști? Ce e de făcut în absența aparatelor de ventilație? Cum să ne asigurăm că libertatea de circulație nu este întreruptă în Europa? La apariția pandemiei de Covid-19, Comisia Europeană s-a trezit neputincioasă în fața unei crize fără precedent. „A trebuit să improvizăm cu mijloace artizanale”, își amintește un înalt funcționar. ”În câteva ore, am înființat o unitate de criză și am început să discutăm la telefon cu industriași, cu ministere, cu șefi de stat”.

Așadar, pentru a nu fi prins din nou pe nepregătite, Bruxelles-ul a dorit să se doteze cu un mecanism de reacție rapidă în cazul închiderii premature a frontierelor interne sau al penuriei de anumite bunuri considerate esențiale pentru continent. Acest instrument de urgență pentru menținerea pieței unice și a liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor urmează să fie dezvăluit în această săptămână.

„Am învățat [în timpul pandemiei] că, pentru a ne menține lanțurile de aprovizionare deschise și pentru a asigura accesul la bunuri esențiale, trebuie să ne dotăm cu instrumente pe care le au partenerii noștri, dar care nouă ne lipsesc astăzi”, își amintește Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă.

Vigilență și protocoale de urgență

Serviciile sale s-au inspirat, așadar, din sistemele de rezervă strategică dezvoltate în Japonia și Coreea de Sud, sau chiar din funcționarea American Defense Production Act, care permite, în special, președintelui Statelor Unite să oblige companiile să acorde prioritate anumitor comenzi. În detaliu, acest regulament prevede crearea unui comitet consultativ alcătuit din reprezentanți ai statelor membre, ai Comisiei și experți (industriali, parteneri sociali, observatori etc.), pentru a sprijini instituția comunitară în toate etapele. Apoi, este anticipat un mecanism în trei etape. În afara crizei, Comisia va trebui să pregătească și să controleze piața în sectoarele cele mai critice pentru Uniunea Europeană, cum ar fi medicamentele sau produsele alimentare.

În al doilea rând, în cazul unor deficite semnificative în stocurile anumitor bunuri critice, Comisia va trece la modul de vigilență și poate cere statelor să constituie stocuri cu anumite produse sau chiar poate lansa, întotdeauna de comun acord cu statele, achiziții comune, așa cum se întâmplă deja cu vaccinurile, prin Autoritatea Europeană de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență.

În cazul unei crize dovedite, executivul va trece în modul „de urgență”. Statele vor trebui să notifice asupra politicilor lor specifice pentru a face față crizei, Comisia putând refuza orice legislație care blochează libertatea de circulație. De asemenea, va putea lua decizii pentru a menține continuitatea producției, sau chiar va obliga companiile să producă ca prioritate pentru UE. „De acum înainte, dacă va apărea o nouă criză, vom fi mai bine pregătiți” - asigură domnul Breton. Cu toate acestea, textul trebuie încă dezbătut și adoptat de către Consiliu și Parlament.

sursa: RADOR