Având majoritate parlamentară, opoziția centristă pro-europeană a lui Donald Tusk speră să inaugureze o nouă eră în Polonia și să pună o frână retoricii agresive a populiștilor naționaliști.

Dar pentru o schimbare reală, ar putea fi nevoie să așteptăm alegerile prezidențiale din 2025, comentează publicația elvețiană Le Temps.

Un vânt nou bate în Polonia și trebuie să ne bucurăm. Cu majoritatea parlamentară dobândită în urma alegerilor de duminică, opoziția centristă pro-europeană întruchipată de liderul Coaliției Civice, Donald Tusk, va putea forma o coaliție guvernamentală.

Aceasta ar reprezenta o palmă pentru partidul populist naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la putere din 2015. Mai presus de toate, o frână pusă retoricii agresive anti-migranți, anti-LGBT și anti-avort, prezentând indicii de euroscepticism și derivă autocratică, promovate de partidele conservatoare. 

O coabitare complexă

Aceste alegeri legislative poloneze oferă și un alt motiv de bucurie: rata record de participare. Este aproape de 73%, un scor cu 10% mai mare decât cel al primelor alegeri parțial libere din iunie 1989, marcând sfârșitul erei comuniste. Istoric! Mai presus de toate, tinerii și femeile s-au dus la vot în masă.

În sfârșit, referendumul organizat de PiS, legat în special de problema migrației, s-a încheiat cu un eșec. Cu o participare sub 50%, nu este considerat valabil. Un alt succes pentru opoziție, care a cerut boicotarea lui.

Abia revenit dintr-o campanie violentă, Donald Tusk, principala figură a opoziției și fost președinte al Consiliului European, a proclamat deja duminică "victoria democrației" și "sfârșitul domniei PiS". El speră să insufle un nou suflu de libertate în țara sa, să liberalizeze dreptul la avort și să vindece rănile deschise cu UE. Doar ca sarcina lui e departe de a fi ușoară.

În primul rând pentru că PiS rămâne partidul care a ajuns pe primul loc la alegeri. Se va agăța de putere. El nu a obținut suficiente mandate pentru a guverna singur și chiar dacă întinde mâna Confederației, un grup de extremă dreaptă care nu a confirmat progresul râvnit, nu are majoritate parlamentară. Dar teoretic mai poate spera să i se încredințeze formarea guvernului pentru că a câștigat cele mai multe voturi.

Apoi, dacă coaliția lui Donald Tusk va reuși, va trebui să se confrunte cu președintele Andrzej Duda, un aliat valoros al PiS. Un președinte care are drept de veto. Și care a îndrăznit să declare că "ideologia LGBT" este "mai distructivă decât comunismul". Coabitarea s-ar putea dovedi complexă.

Pentru o schimbare reală, poate că va trebui să așteptăm alegerile prezidențiale din 2025. Dar într-un moment în care extrema dreaptă europeană câștigă putere și tendința iliberală câștigă teren, surpriza acestor alegeri poloneze este deja suficientă pentru a liniști.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA