Leonard Orban: Ma astept sa creasca numarul procedurilor de infringement impotriva Romaniei, mai ales pe domeniul protectiei mediului
Consilierul prezidential Leonard Orban, fost Comisar European, a raspuns la intrebarile cititorilor EurActiv.ro ca se asteapta la cresterea procedurilor de incalcare a Tratatului de aderare - declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei: "Ma refer cu prioritate la domeniul protectiei mediului, unde chestiunile legate de modernizarea instalatiilor mari de ardere (CET-uri) si de gestiunea deseurilor vor crea in continuare mari dificultati partii romane". Leonard Orban a discutat online cu cititorii EurActiv.ro.
Acesta a mai declarat ca in opinia sa Romania s-a indepartat de obiectivul de aderare la zona euro la 1 ianuarie 2015. Motivele sunt interne, in special cerinta ca deficitul bugetar sa fie sub 3% dar si externe: "Cred ca, urmare a situatiei din Grecia, criteriile de aderare la zona euro vor deveni mai dure".
Raspunsurile consilierului prezidential Leonard Orban la intrebarile cititorilor EurActiv.ro:
UE 2020
Robert G. (29 Aprilie 2010 11:34)
Stimate D-le. Orban,
As dori sa va intreb in ce mod considerati ca romanii care lucreaza in institutiile europene din Bruxelles isi pot aduce contributia la indeplinirea obiectivelor Strategiei UE 2020 de catre Romania? Cat de multa importanta acordati dvs. si factorii de decizie din Romania sustinerii activitatii lor? Cum comentati faptul ca din listele de rezerva pentru posturi de management alocate romanilor, dupa mai bine de un an si jumatate de la publicare, doar o mica parte dintre acestia au fost efectiv recrutati pe posturi de management si asta datorita faptului ca aplicatiile lor nu sunt in general luate in considerare pentru selectii? La adapostul termenului indepartat fixat pentru atingerea cotei de tara (sfarsitul 2011) recrutarile romanilor pe posturi de management in institutiile europene nu sunt privite cu seriozitate (nicidecum prioritare) cu toate ca aceste liste expira anul acesta.
Multumesc.
Raspuns Leonard Orban: Cu privire la intrebarea referitoare la romanii care lucreaza in institutiile europene, pot sa va spun ca numarul lor este important, sunt deja peste 500 de nationali romani care lucreaza la Comisia Europeana - fiindca va pot da cifre referitoare la aceasta institutie. Putem spune ca in momentul de fata nivelul de angajare al acestora este satisfacator. Este necesara accelerarea procedurilor de angajare pentru nationalii romani in special la nivelul sefilor de unitate, unde, pana in prezent, sunt angajati doar 10 nationali romani. De semenea, nu exista inca un national roman in pozitia de Director General/Director General adjunct si aceasta pozitie ar trebui sa fie ocupata in perioada urmatoare. Unii dintre acesti functionari romani sunt implicati direct sau indirect in promovarea la nivel comunitar a Strategiei UE 2020. Pe de alta parte, este in interesul Romaniei ca sa aiba cat mai multi functionari romani lucrand in diferite institutii comunitare si, de asemenea, este necesara pastrarea unei legaturi stranse cu acestia asa cum procedeaza marea majoritate a statelor membre.
nu mai atragem fonduri ???
escu (29 Aprilie 2010 10:49)
Din articol rezulta ca prioritatzile in relatzia cu U.E. sunt numai, (repet numai) cele legate de masuri pe care guvernul actual doreste sa le impuna!!
Intrebare : La Presedintzie si la Guvern NU MAI ESTE PRIORITAR ATRAGEREA DE FONDURI EUROPENE ?
Raspuns Leonard Orban: In ceea ce priveste atragerea fondurilor comunitare, bineinteles ca acest proces ramane o prioritate pentru autoritatile romane, asigurarea unei rate cat mai inalte de absorbtie este vitala inclusiv din punctul de vedere al functionarii economiei romanesti. De asemenea, atragerea mai accentuata a acestor fonduri va aduce beneficii clare, evidente pentru cetatenii romani. Exista dificultati si ele nu trebuie ascunse. Au fost facute erori, au fost facute greseli in gestionarea pana in prezent a acestor fonduri. Unele erori au fost generate de lipsa de experienta, dar altele au vizat decizii pe care eu le consider a fi gresite. Ma refer de exemplu la o anumita politizare privind structurile sau personalul care lucreaza in institutiile responsabile cu gestionarea fondurilor comunitare.
Este important ca situatia existenta in prezent sa fie analizata in detaliu, sa se traga invatamintele necesare si sa se corecteze rapid deficientele existente. Desigur, mai exista si dificultati obiective. De exemplu, creditarea insuficienta. Sunt multe proiecte care sunt abandonate pentru ca beneficiarii acestora nu pot sa obtina creditele necesare. Dar sunt convins ca rata de absorbtie a fondurilor va creste si ca vom putea simti cu totii mai bine beneficiile aderarii la UE.
UE 2020
rares calin (29 Aprilie 2010 10:20)
am vazut declaratia lui Traian Basescu: Romania nu este de acord sa sa realoce din fondurile structurale pentru Strategia UE 2020. Puteti explica putin? Pentru ce sunt necesare fonduri vizavi de Strategia UE 2020? De ce s-ar presupune ca se vor realoca din fondurile structurale? Mai exista si alte surse ?
Multumesc
Raspuns Leonard Orban: Cu privire la declaratia presedintelui, aceasta este diferita. S-a spus ca Romania nu doreste ca obiectivele strategiei UE 2020 sa devina automat pilonii viitoarei perspective financiare a Uniunii (bugetul UE) care va incepe in 2014. Incercand sa traduc aceasta formulare din limbajul uzitat la Bruxelles, va spun ca este vorba de pastrarea in viitorul buget al Uniunii a unor sume importante de bani pentru Politica de Coeziune si pentru Politica Agricola Comuna (PAC). Daca prioritatile bugetare ale UE s-ar concentra cu prioritate doar asupra obiectivului de crestere a competitivitatii Uniunii (alocarea unor sume importante pentru centre de excelenta in cercetare, dezvoltare, inovare) ar exista riscul ca pentru cele doua politici sa fie prevazute sume semnificativ mai mici la nivel european. Mai precis Romania doreste ca acest obiectiv al cresterii competitivitatii Uniunii sa fie strans corelat cu Politica de Coeziune dar si cu PAC.
infringement
diana m (29 Aprilie 2010 10:17)
In ce domenii mai exista nereguli? Ce proceduri de infringement ne-ar mai putea astepta? Vazusem o stire cu certificatele energetice pentru apartamente care nu au intrat in vigoare la termenul stabilit de UE... ce credeti ca va face Comisia in acest sens?
Raspuns Leonard Orban: In ceea ce priveste procedurile de incalcare a Tratatului, repet ceea ce am spus de mai multe ori, ca numarul acestor proceduri declansate impotriva Romaniei este redus. In momentul de fata, sunt aproximativ 40 de cazuri care sunt in derulare. Dincolo de aspectul cantitativ, ceea ce este mai important este impactul pe care unele dintre aceste proceduri il au pe plan intern. Din acest punct de vedere, cred ca in anumite domenii sunt cazuri care trebuie privite cu maxima atentie. Ma refer de exemplu la cazurile din sectorul energiei, unde sunt chestiuni foarte sensibile in derulare. Ma refer la cazurile de infringement legate de preturile reglementate, in sectorul gazelor naturale si energiei electrice. Ma refer de asemenea la chestiuni legate de protectia mediului, de exemplu instalatiile mari de ardere care au un impact deosebit inclusiv pe plan social. In toate din aceste cazuri, Comisia Europeana are o atitudine menita sa asigure dialogul si cooperarea cu autoritatile romane.
Pe de alta parte, Comisia nu va ezita sa inainteze aceste cazuri la Curtea Europeana de Justitie daca Romania nu remediaza problemele constatate. Ma astept totusi ca in perioada urmatoare sa creasca numarul de proceduri de infringement lansate contra Romaniei pentru ca in anumite domenii prevederile Tratatului de aderare a Romaniei la UE nu au fost sau nu au putut fi puse in aplicare integral.
Ma refer cu prioritate la domeniul protectiei mediului, unde chestiunile legate de modernizarea instalatiilor mari de ardere (CET-uri) si de gestiunea deseurilor vor crea in continuare mari dificultati partii romane.
RE: ex-comisar
ionescu (29 Aprilie 2010 08:55)
1.Dece nu se spune clar ca natiune, suveranitatea si independenta sunt notiuni istorice perimate si ca tindem spre o "natiune europeana"?
2.Oare mentinerea agriculturii-in special in zonele de deal-la nivelul evului mediu este obiectiv european in directia ecologizarii ei?
3.Exista o evidenta clara de tip recensamant a populatiei tarii noastre deplasate in alte tari ale lumii???
Raspuns Leonard Orban: Prima intrebare: pentru ca statele membre nu sunt de acord cu o asemenea asertiune si ca aceasta este realitatea in momentul de fata. In continuare pot sa va spun, ca un bun cunoscator din interior al procesului de luare a deciziilor la nivel European, ca de multe ori sunt interesele nationale cele care prevaleaza celor globale. Este din ce in ce mai evident ca, in foarte multe domenii, abordari de tip national nu sunt suficiente pentru rezolvarea unor probleme majore precum schimbarile climatice, securitatea energetica, migratia, terorismul etc. Cu toate acestea, prevaleaza interesele nationale in luarea deciziilor la nivel european.
A doua intrebare: Exista niste ratiuni istorice pentru care Politica Agricola Comuna arata asa cum este in prezent. Exista motive obiective dar si unele subiective care au condus la definirea actualei PAC. Aceasta politica este in curs de modernizare si am mare incredere in capacitatea domnului Ciolos de a veni cu propuneri eficiente de reformare a PAC. Marea problema ramane cea legata de acceptarea sau nu a acestor propuneri de catre statele membre. Oricum, este evident ca avem nevoie in continuare de o politica agricola comuna, dar care sa fie modernizata, mai echitabila si in acord cu cerintele de protectie a mediului.
A treia intrebare: Din ceea ce stiu eu, la nivelul autoritatilor romane exista doar cifre estimate privind numarul de cetateni romani care lucreaza in alte state membre. Aceasta cifra s-ar situa undeva la peste 2 milioane de cetateni. Mi se pare destul de corecta aceasta cifra, avand in vedere si estimarile oficiale pe care le au diferite state membre. De exemplu, in Italia cifra OFICIALA a romanilor a depasit in cursul acestui an 1 milion de persoane.
strategia 2020
Piticescu Radu Robert (29 Aprilie 2010 08:44)
As dori sa stiu care sunt obiectivele UE pentru 2020 pe care presedintele Traian Basescu le considera a fi de neatins pentru Romania?
De asemenea as dori daca se poate ca domnul Orban sa ne spuna care este punctul de vedere al domniei sale in ceea ce priveste finantarea cercetarii-inovarii in Romania (actualmete sub 0,3% din PIB) in raport cu cerintele strategiei UE pana in 2020.
Raspuns Leonard Orban: Majoritatea obiectivelor Strategiei UE 2020, propusa de Comisia Europeana, sunt dificil de atins pentru Romania si o sa va dau doar doua exemple. Obiectivul ca 40% dintre tinerii cu varsta intre 30 si 34 de ani sa aiba o pregatire tertiara (postliceala): dDaca ne uitam la cifra actuala, constatam ca suntem departe de acest obiectiv, in ciuda cresterii explozive din ultimii ani. Pe de alta parte, acest obiectiv trebuie privit in special din punct de vedere calitativ. Sunt acei absolventi de universitati capabili sa raspunda nevoilor pietei? Sunt capabili sa se integreze imediat intr-o activitate profesionala? Daca privim situatia de astazi, raspunsurile nu sunt incurajatoare.
Un al doilea exemplu este cel legat de alocarea a 3% din PIB pentru cercetare-dezvoltare- inovare. O contributie de 2% din PIB va trebui sa vina din partea sectorului privat. Iar daca ne uitam la ce se intampla astazi, nu prea avem motive sa fim optimisti. De asemenea, se pune problema calitatii rezultatelor obtinute in urma cercetarii. Si nici aici lucrurile nu stau prea bine.
Drepturile proprietarilor
Mihai (29 Aprilie 2010 08:15)
Sunt un proaspat proprietar intr-un complex rezidential din Bucuresti. Majoritatea complexelor de acest gen au mari probleme cu dezvoltatorii imobiliari care le-au construit, pentru ca legea 230/2007 permite acest lucru. Mai exact, dezvoltatorul are majoritate in asociatia de proprietari (pana la vanzarea completa a complexului, dar asta mai dureaza, in conditiile actuale) si abuzeaza de aceasta majoritate impunand contracte, taxe, reguli doar in interes propriu. Stiu ca in UE exista o limita de maxim de 30% in ponderea votului unui proprietar, la noi nu. Autoritatile locale nu pot si nu vor sa ne ajute, suntem practic sclavi in proprietatile noastre, platite cu bani grei. Va rog sa-mi spuneti ce se poate face pentru a stopa aceste abuzuri, daca nu gasim o solutie aici suntem hotarati sa ajungem la Bruxelles.
Multumesc.
Raspuns Leonard Orban: Chestiunea pe care ati ridicat-o este una ce tine de competenta nationala, deci solutionarea ei nu poate sa vina de la nivel comunitar, ci de la autoritatile romane.
Zona Euro
Emanuel (29 Aprilie 2010 03:57)
Domnule Orban,
Credeti ca Romania va reusi sa adere la Zona Euro la 1 ianuarie 2015?
Daca nu, dati-ne, va rog, o data realista pentru aderarea tarii noastre la Zona Euro.
Va multumesc.
Raspuns Leonard Orban: Ca o opinie personala, cred ca Romania s-a indepartat de obiectivul de aderare la zona euro la 1 ianuarie 2015, atat din ratiuni interne - suntem departe de indeplinirea unor obiective din pactul de stabilitate si crestere, ma refer in special la cerinta ca deficitul bugetar sa fie sub 3% - cat si din ratiuni externe. Cred ca, urmare a situatiei din Grecia, criteriile de aderare la zona euro vor deveni mai dure. Fapt care va conduce la amanarea viitoarelor aderari la zona euro. Nu pot sa va dau astazi o estimare realista privind aderarea Romaniei la zona euro.
intrebare pt. dl ORBAN
Loredana (28 Aprilie 2010 19:50)
As dori sa-l intreb pe dl. Orban daca la ora actuala exista in aplicare o lege initiata de dansul sau un proiect de lege initiat de dansul si care urmeaza in viitorul imediat sa fie adoptat de catre Comisia Europeana?
Mai precis ce a lasat dl. Orban in urma mandatului sau de 5 ani?
Raspuns Leonard Orban: Mostenirea pe care am lasat-o din pozitia de Comisar pentru Multilingvism este strategia in domeniu, document pe care Comisia Europeana l-a adoptat in septembrie 2008. Prin aceasta strategie, care a fost insusita de celelalte institutii europene, politica in domeniu s-a imbunatatit semnificativ si pot sa fiu mandru ca exista in derulare o serie intreaga de initiative lansate in perioada in care am fost comisar european.
Infringement
Claudia (28 Aprilie 2010 19:03)
Domnule Orban,
1. Credeti ca trecerea la un sistem monist ar ajuta Romania in armonizarea legislatiei nationale la standardele Uniunii Europene?
2. Cetatenii romani sunt slab informati despre drepturile pe care le au in conformitate cu legislatia UE. Dar nu asta este cel mai grav. Mai grav este ca institutiile nu stiu ce drepturi trebuie conferite cetatenilor in conformitate cu legislatia UE. De unde porneste aceasta deficienta? Cine preia legislatia europeana la nivel national, cine o implementeaza si cum se propaga ea la nivelul institutiilor de stat si apoi catre cetateni?
Raspuns Leonard Orban: 1. Cred ca procesul de armonizare a legislatiei nationale cu cea comunitara evolueaza bine. Problemele sunt mai degraba legate de aplicarea legislatiei, nu de calitatea transpunerii.
2. Sunt de acord cu dumneavoastra: cetatenii romani isi cunosc prea putin drepturile pe care le au in calitate de cetateni comunitari. Este nevoie de o mai buna comunicare publica pentru a prezenta romanilor mai in detaliu care le sunt drepturile.
referendumul un lucru discutabil in EU
George (28 Aprilie 2010 18:59)
Cum este tratat un referendum in Europa democratica , este el discutat si discutabil de parlamente dau este rezultatul este aplicat asa cum este el .
De ce la noi lucrurile albe trebuie sa devina cenusii ?
Raspuns Leonard Orban: Decizia privind organizarea de referendumuri este una nationala si din acest punct de vedere nu exista o practica unitara la nivelul Uniunii daca sa se organizeze sau nu consultari populare pe diferite probleme. Dar cand un referendum este organizat, este evident ca autoritatile din statul respectiv iau in considerare rezultatul lui.
2020
Alexandra M. (28 Aprilie 2010 17:27)
E evident ca toti mai-marii UE stiau ca strategia Lisabona urma sa fie un fas. Chiar au dat semnale, prin interviuri, prin astea (incl. Barroso). De ce am crede ca de data asta cu EU 2020 ar fi altfel? Cat o sa le ia pana o sa inceapa sa declare pe la colturi ca nu iese? Si dvs. ar trebui sa stiti: chiar e o lipsa de imaginatie, acolo in Comisie? Cum ati conceput inca o strategie si de ce?
Ca sa nu mai vorbim despre sansele Romaniei de a intra intr-o schema de reducere a saraciei, de stimulare a cercetarii...
Raspuns Leonard Orban: Dupa parerea mea, Strategia Lisabona nu a fost un esec dar nici un mare succes. In plus, criza economica, in 2008 cand a inceput, a distrus in mare parte realizarile sau succesele obtinute prin aplicarea ei. In cazul Strategiei UE 2020 exista schimbari importante legate nu numai de continutul ei dar si de alte chestiuni precum cea a guvernantei ei - monitorizarea Strategiei UE 2020 va fi facuta la cel mai inalt nivel de catre sefii de stat si de Guvern din Statele Membre. Numarul de obiective a fost redus semnificativ la maximum 5. In niciun caz nu s-ar putea vorbi de o lipsa de imaginatie la nivelul Comisiei ci de o incercare de corectare a lucrurilor care nu au functionat in punerea in aplicare a Strategiei Lisabona.
ex-comisar
Dan (28 Aprilie 2010 17:17)
As vrea sa stiu daca dl. Orban, in calitate de fost comisar european, poate acum sa spuna mai multe decat in urma cu jumatate de an. Am putea oare afla cat de influent e cu adevarat un comisar dintr-o tara mica, si daca UE de 27 de tari chiar functioneaza prin consens sau impunerea vointei celor mari, asa cum banuim multi?
Raspuns Leonard Orban: Da, pot sa spun mai multe decat am spus acum jumatate de an, dar nu voi putea sa spun totul. Exista reguli foarte stricte atat in timpul mandatului cat si dupa incheierea lui. Asa ca, desi mi-as dori sa fiu cat mai transparent posibil, vor fi lucruri pe care nu le voi spune niciodata. Pe de alta parte, pot sa spun ca un Comisar venit dintr-o tara nou membra poate sa influenteze pe anumite zone deciziile in Comisie. De asemenea, chiar daca vointa "celor mari" este importanta, in rezultatul final se regasesc si opiniile si interesele celorlalte state.
---
Date de background:
Proceduri de infringement
- Romania - cea mai mare crestere a numarului procedurilor de infringement din UE
Romania inregistreaza "cea mai mare crestere a numarului de cazuri de incalcare a regulilor comunitare, zece noi proceduri in ultimele 6 luni", desi numarul efectiv al acestor proceduri - 21 - este intre cele mai mici din UE. Numarul cel mai mare de cazuri de incalcare a legislatiei comunitare se inregistreaza in Italia: 100 de proceduri deschise, potrivit unui document privind aplicarea regulilor pietei interne publicat marti, 2 martie de catre Comisia Europeana.
Mecanismul de cooperare si verificare
- CE despre 'progresele' Romaniei in justitie: "Romania nu a reusit sa mentina ritmul reformelor"
Reforma judiciara a inregistrat rezultate modeste, iar, in ceea ce priveste situatia dificila a resurselor umane din sistemul judiciar, nu s-a observat nicio imbunatatire efectiva, capacitatea sistemului judiciar fiind in continuare pusa la incercare printr-o pierdere neta de personal, se arata in raportul de evaluare din martie al Comisiei Europene asupra justitiei. DNA are rezultate "convingatoare".
Romania si strategia UE 2020
Declaratii ale presedintelui Traian Basescu despre pozitia Romaniei fata de strategia UE 2020:
- "Sustinem orientarile politice vizand consolidarea integrarii economice. Romania acorda importanta deosebita in special libertatii circulatiei fortei de munca
- Politica de Coeziune este cel mai important instrument comunitar pentru implementarea Strategiei Europa 2020
- Principiul subsidiaritatii este de baza pentru dezvoltarea UE. Fara coeziune interna nu esti competitiv, nu contezi in competitia globala. Este un apel a Romaniei la accelerarea procesului de recuperare a decalajelor intre statele vechi si cele noi ale UE
- Ridicam o intrebare: sunt suficiente fondurile de coeziune pentru ca decalajele sa se reduca? N-as vrea sa va dau raspunsul meu
- In ceea ce priveste finantarea implementarii strategiei, se va face prin instrumente comunitare si in principal din fonduri nationale. Tintele strategiei nu trebuie sa devina neaparat pilonii viitoarei perspective financiare. Aceasta strategie financiara post 2013 nu trebuie sa fie prejudiciata de strategia 2020
- Nu suntem de acord sa se redistribuie din fondurile de coeziune pentru atingerea strategiei UE 2020"
- Basescu: "Nu dorim redistribuirea de fonduri de coeziune pentru strategia UE 2020". Ciolos: "Prin reforme, Romania participa la constructia europeana"
- Basescu pune la indoiala capacitatea Romaniei de a atinge unele tinte propuse de Comisia Europeana prin Strategia UE 2020
- Europa 2020. Strategia Phoenix
de Dan 28 Apr 2010 17:17
As vrea sa stiu daca dl. Orban, in calitate de fost comisar european, poate acum sa spuna mai multe decat in urma cu jumatate de an. Am putea oare afla cat de influent e cu adevarat un comisar dintr-o tara mica, si daca UE de 27 de tari chiar functioneaza prin consens sau impunerea vointei celor mari, asa cum banuim multi?
de ionescu 29 Apr 2010 08:55
2.Oare menþinerea agriculturii-în special în zonele de deal-la nivelul evului mediu este obiectiv european în direcþia ecologizãrii ei?
3.Existã o evidenþã clarã de tip recensãmânt a populaþiei þãrii noastre deplasate în alte þãri ale lumii???
de Alexandra M. 28 Apr 2010 17:27
E evident ca toti mai-marii UE stiau ca strategia Lisabona urma sa fie un fas. Chiar au dat semnale, prin interviuri, prin astea (incl. Barroso). De ce am crede ca de data asta cu EU 2020 ar fi altfel? Cat o sa le ia pana o sa inceapa sa declare pe la colturi ca nu iese? Si dvs. ar trebui sa stiti: chiar e o lipsa de imaginatie, acolo in Comisie? Cum ati conceput inca o strategie si de ce?
Ca sa nu mai vorbim despre sansele Romaniei de a intra intr-o schema de reducere a saraciei, de stimulare a cercetarii...
de George 28 Apr 2010 18:59
Cum este tratat un referendum in Europa democratica , este el discutat si discutabil de parlamente dau este rezultatul este aplicat asa cum este el .
De ce la noi lucrurile albe trebuie sa devina cenusii ?
de Claudia 28 Apr 2010 19:03
Domnule Orban,
1. Credeti ca trecerea la un sistem monist ar ajuta Romania in armonizarea legislatiei nationale la standardele Uniunii Europene?
2. Cetatenii romani sunt slab informati despre drepturile pe care le au in conformitate cu legislatia UE. Dar nu asta este cel mai grav. Mai grav este ca institutiile nu stiu ce drepturi trebuie conferite cetatenilor in conformitate cu legislatia UE. De unde porneste aceasta deficienta? Cine preia legislatia europeana la nivel national, cine o implementeaza si cum se propaga ea la nivelul institutiilor de stat si apoi catre cetateni?
de Loredana 28 Apr 2010 19:50
As dori sa-l intreb pe dl. Orban daca la ora actuala exista in aplicare o lege initiata de dansul sau un proiect de lege initiat de dansul si care urmeaza in viitorul imediat sa fie adoptat de catre Comisia Europeana?
Mai precis ce a lasat dl. Orban in urma mandatului sau de 5 ani?
de Emanuel 29 Apr 2010 03:57
Domnule Orban,
Credeti ca Romania va reusi sa adere la Zona Euro la 1 ianuarie 2015?
Daca nu, dati-ne, va rog, o data realista pentru aderarea tarii noastre la Zona Euro.
Va multumesc.
de Mihai 29 Apr 2010 08:15
Sunt un proaspat proprietar intr-un complex rezidential din Bucuresti. Majoritatea complexelor de acest gen au mari probleme cu dezvoltatorii imobiliari care le-au construit, pentru ca legea 230/2007 permite acest lucru. Mai exact, dezvoltatorul are majoritate in asociatia de proprietari (pana la vanzarea completa a complexului, dar asta mai dureaza, in conditiile actuale) si abuzeaza de aceasta majoritate impunand contracte, taxe, reguli doar in interes propriu. Stiu ca in UE exista o limita de maxim de 30% in ponderea votului unui proprietar, la noi nu. Autoritatile locale nu pot si nu vor sa ne ajute, suntem practic sclavi in proprietatile noastre, platite cu bani grei. Va rog sa-mi spuneti ce se poate face pentru a stopa aceste abuzuri, daca nu gasim o solutie aici suntem hotarati sa ajungem la Bruxelles.
Multumesc.
de Piticescu Radu Robert 29 Apr 2010 08:44
As dori sa stiu care sunt obiectivele UE pentru 2020 pe care presedintele Traian Basescu le considera a fi de neatins pentru Romania?
De asemenea as dori daca se poate ca domnul Orban sa ne spuna care este punctul de vedere al domniei sale in ceea ce priveste finantarea cercetarii-inovarii in Romania (actualmete sub 0,3% din PIB) in raport cu cerintele strategiei UE pana in 2020.
de diana m 29 Apr 2010 10:17
In ce domenii mai exista nereguli? Ce proceduri de infringement ne-ar mai putea astepta? Vazusem o stire cu certificatele energetice pentru apartamente care nu au intrat in vigoare la termenul stabilit de UE... ce credeti ca va face Comisia in acest sens?
de rares calin 29 Apr 2010 10:20
am vazut declaratia lui Traian Basescu: Romania nu este de acord sa sa realoce din fondurile structurale pentru Strategia UE 2020. Puteti explica putin? Pentru ce sunt necesare fonduri vizavi de Strategia UE 2020? De ce s-ar presupune ca se vor realoca din fondurile structurale? Mai exista si alte surse ?
Multumesc
de escu 29 Apr 2010 10:49
Din articol rezulta ca prioritatzile in relatzia cu U.E. sunt numai, (repet numai) cele legate de masuri pe care guvernul actual doreste sa le impuna!!
Intrebare : La Presedintzie si la Guvern NU MAI ESTE PRIORITAR ATRAGEREA DE FONDURI EUROPENE ?
de Robert G. 29 Apr 2010 11:34
Stimate D-le. Orban,
As dori sa va intreb in ce mod considerati ca românii care lucreaza in institutiile europene din Bruxelles isi pot aduce contributia la indeplinirea obiectivelor Strategiei UE 2020 de catre România? Cat de multa importanta acordati dvs. si factorii de decizie din România sustinerii activitatii lor? Cum comentati faptul ca din listele de rezerva pentru posturi de management alocate românilor, dupa mai bine de un an si jumatate de la publicare, doar o mica parte dintre acestia au fost efectiv recrutati pe posturi de management si asta datorita faptului ca aplicatiile lor nu sunt in general luate in considerare pentru selectii? La adapostul termenului indepartat fixat pentru atingerea cotei de tara (sfarsitul 2011) recrutarile românilor pe posturi de management in institutiile europene nu sunt privite cu seriozitate (nicidecum prioritare) cu toate ca aceste liste expira anul acesta.
Multumesc.
de Peter Badesco 29 Apr 2010 14:13
Domnule Orban, cum vede UE faptul ca Romania nu-si onoreaza obligatiile fata de proprii cetateni,..? Guvernul este dator proprilor cetateni fonduri substantiale datorita Legii 10/2001 si nu a facut inca operational Fondul Proprietatea ,..? Ce fel de impact are incapacitatea Statului Roman in UE cand nu-si poate indeplinii obligatiile 'locale' ,..?
de Zeana Corneliu 03 Mai 2010 12:12
Domnule Orban, cum este privita in Parlamentul European proiectata lega a lustratiei? Cum putem admite in invatamantul superior, locul de formare a elitei intelectuale, fostii secretari pcr ? Ca si fostii nazisti, acestia trebuiesc eliminati din Universitate si nu este prea tarziu pentru aceasta! Corneliu Zeana