După negocieri indirecte timp de peste doi ani prin intermediul mediatorului american Amos Hochstein, mandatat de Casa Albă, Liban și Israel par a fi pe calea unui acord "istoric" pentru a rezolva contenciosul privind delimitarea frontierei maritime.

După negocieri intense, Israelul și Libanul par pe calea spre un acord "istoric" privind delimitarea frontierei lor și ridicarea obstacolelor cheie spre exploatarea zăcămintelor lor de gaz din Mediterana de est, relatează France 24.

Statele Unite mediază de doi ani între cei doi vecini, aflați oficial în stare de război, pentru a ajunge la acest acord.

Cele două țări și-au exprimat la începutul lui octombrie satisfacția față de un proiect de acord al mediatorului american Amos Hochstein. Dar joia trecută, Israelul și-a exprimat refuzul față de o serie de amendamente libaneze la proiectul de acord, ceea ce a redus speranțele.

În ultimele zile, negocierile din culise au reușit și, marți dimineața, Israelul a arătat că a primit un răspuns favorabil la îngrijorările sale privind cererile de amendamente libaneze.

"Toate cererile noastre au fost acceptate, schimbările de care le-am cerut au fost corectate. Ne-am apărat interesele de securitate ale Israelului, suntem pe calea unui acord istoric", a declarat Eyal Hulata, consilier pentru securitate națională al prim-ministrului israelian, Yair Lapid.

În continuare, Elias Bou Saab, unul dintre principalii negociatori libanezi, a anunțat că "Libanul și-a obținut toate drepturile" în proiectul final al acordului.

"Libanul a obținut toate drepturile și s-a ținut cont de toate remarcile noastre", a asigurat vicepreședintele Parlamentului libanez.

Această propunere finală a mediatorului american urmează să fie transmisă președintelui libanez, Michel Aoun.

Potrivit unor informații de presă și ale unor oficiali, textul prevede că zăcământul offshore Karish va fi sub controlul Israelului și că rezervele de la Cana, situate mai la nord-est, vor fi acordate Libanului. 

"Benefice" pentru populație

Dar cum o parte a acestui zăcământ depășește viitoarea linie de demarcație, statul israelian va încasa o parte a viitoarelor venituri din exploatarea de gaz de la Cana, potrivit acestor surse.

În Israel, șeful opoziției, Benjamin Netanyahu, a criticat săptămâna trecută acest proiect, acuzând guvernul că "dă" un "teritoriu suveran al Israelului" și a amenințat să nu-l respecte în cazul revenirii la conducere după alegerile legislative de la 1 noiembrie.

Benjamin Netanyahu a mai cerut ca textul să fie supus aprobării Knessetului, sau chiar să facă obiectul unui referendum. Marți, biroul prim-ministrului Lapid nu a dat detalii privind procesul israelian de aprobare a acordului.

Într-un context în care Uniunea Europeană caută să-și diversifice aprovizionarea cu gaz din cauza invaziei ruse în Ucraina, Israelul mizează pe zăcământul de la Karish, gata să intre în producție, pentru a-și spori livrările de gaz spre Bătrânul continent.

Or duminică, societatea Energean, mandatată să exploateze acest zăcământ, a anunțat începerea testelor pentru racordarea la teritoriul israelian a platformei sale de gaz offshore, etapă cheie pentru începerea producției.

Ministrul francez al afacerilor externe a afirmat la rândul său în acest weekend că va contribui "activ la medierea americană", subliniind că un acord va fi "benefic pentru cele două țări și populațiile lor".

În iulie, prim-ministrul israelian, Yair Lapid, vorbise despre acest dosar sensibil cu președintele Emmanuel Macron, sperând să vadă Parisul folosindu-și influența pentru a facilita un acord cu Beirutul, cu atât mai mult cu cât se presupune despre compania franceză TotalEnergie că va explora zăcământul de la Cana.

Dar spre deosebire de Karish, acest zăcământ este încă departe de a putea fi activ și trebuie să fie obiectul mai multor prospectări pentru a determina resursele de gaz recuperabile.

Sursa foto: RADOR