Liban și Israel, țări vecine oficial în stare de război, au semnat un acord care delimitează frontiera maritimă după luni de negocieri dure prin intermediul SUA,care asigură repartizarea prețioaselor zăcăminte de gaz offshore în Mediterana de Est.

Acordul de frontieră constituie o "recunoaștere" de facto a statului israelian de către Beirut, a afirmat prim-ministrul israelian, Yair Lapid, la începutul unui consiliu de miniștri care a aprobat oficial textul.

"Este o realizare politică, nu în fiecare zi un stat dușman recunoaște statul Israel într-un acord scris și asta în fața întregii comunități internaționale", a adăugat el.

Acordul a fost semnat în cursul după-amiezii de joi, în prezența mediatorului american Amos Hochstein și a coordonatoarei speciale a ONU în Liban, Joanna Wronecka.

Beirutul a ținut ca delegația sa să nu aibă niciun contact cu cea a statului israelian în timpul semnării, cerând ca ceremonia să se țină în săli separate la sediul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (FINUL), în localitatea libaneză de frontieră Naqoura.

Pentru Liban, aflat într-o profundă criză economică, acest acord vine cu câteva zile înaintea încheierii mandatului președintelui Michel Aoun, fără să-i fi fost găsit un succesor, iar pentru Israel cu puțin înaintea alegerilor legislative de la 1 noiembrie.

"Acordul privind frontiera maritimă va fi sub forma a două schimburi de scrisori, una între Liban și Statele Unite și cealaltă între Israel și Statele Unite", a explicat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.

Delegația libaneză va avea drept unică misiune să "predea scrisoarea în prezența lui Amos Hochstein și a reprezentantei ONU și nu se va întâlni în niciun fel cu delegația israeliană", a subliniat și purtătorul de cuvânt al președinției libaneze, Rafic Chelala.

"Să se elimine un război"

Acordul, care le va permite celor două țări să exploateze zăcăminte de gaz în Mediterana de Est, a fost încheiat grație unor ani de mediere americană.

În virtutea acordului, câmpul offshore de la Karish se situează în întregime în apele teritoriale israeliene.

Libanul va avea toate drepturile de explorare și de exploatare a câmpului Cana, situat mai la nord-est, din care o parte se situează în apele teritoriale ale Israelului. Dar "Israelul va fi remunerat" de firma care va exploata Cana "pentru drepturle sale asupra unor eventuale zăcăminte", potrivit textului.

Amos Hochstein, care a negociat acest acord, s-a felicitat în fața presei pentru o "zi istorică" și a estimat că acordul permite "să se creeze speranța și oportunități economice" și să se instaureze "stabilitatea" pentru cele două părți.

El s-a declarat convins că acordul ar putea constitui "o cotitură economică" pentru Liban și ar putea deschide "o nouă eră de investiții" care ar putea relansa economia. Mediatorul, care s-a întâlnit miercuri cu președintele Aoun, a stat de vorbă și cu ceilalți doi poli ai puterii, prim-ministrul Najib Mikati și președintele Parlamentului, Nabih Berri, înainte de a merge la Naqoura, apoi în Israel.

Chiar fără a aștepta semnarea, grupul energetic Energean a lansat miercuri producția de gaz natural din zăcământul Karish. Guvernul israelian îi dăduse în ajun acestei societăți aprobarea pentru a începe producția din acest zăcământ.

Libanul, la rândul lui, a cerut TotalEnergies să înceapă rapid lucrările de prospectare în câmpul de la Cana.

"Scopul acordului (...) este de a elimina la maximum posibilitatea unui război maritim între Israel și Liban", a declarat miercuri fostul negociator american Frédéric Hof.

Acordul nu ar fi putut fi semnat fără asentimentul puternicului Hezbollah pro-iranian din Liban, care amenințase în cursul verii să atace Israelul dacă începe extragerea din câmpul de la Karish înaintea încheierii unui acord.

Sursa: RADOR