Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției care a cerut în primăvara lui 2020 plecarea lui Aleksandr Lukașenko, a fost judecată și condamnată în absență la 15 ani de închisoare, pentru înaltă trădare.

Justiția din Belarus a dat din nou un verdict împotriva adversarilor regimului președintelui Aleksandr Lukașenko. După ce vinerea trecută l-a condamnat pe câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace Ales Bialiațki la zece ani de închisoare, astăzi au condamnat-o la 15 ani de închisoare pe lidera opoziției din Belaris, Svetlana Tihanovskaia, care trăiește acum în exil.

Potrivit agenției de stat Belta, preluată de Spiegel Online, Tihanovskaia a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru înaltă trădare și "conspirație pentru preluarea puterii". Ea fusese deja acuzată de trădare în ianuarie. Lidera opoziției din Belarus trăiește în exil din 2020.

Tihanovskaia a participat la alegerile prezidențiale din vara lui 2020 împotriva lui Lukașenko.  Alegerile - câștigate de Lukașenko - nu au fost recunoscute de Occident, în urma constatării a numeroase nereguli. Tihanovskaia a denunțat alegerile și și-a revendicat victoria.

După alegeri au izbucnit proteste masive, dar au fost înăbușite în mod violent de liderul autoritar. Mii de persoane au fost arestate sau au fugit în străinătate, precum Tihanovskaia.

Vineri, o instanță din capitala Minsk a decis că activistul pentru drepturile omului, în vârstă de 60 de ani, Bialiațki, a finanțat protestele împotriva regimului Lukașenko. El a mai fost condamnat și pentru evaziune fiscală și contrabandă. 

El se află în închisoare din 2021 in Haft și neagă acuzațiile.

Susținătorii lui Tihanovskaia și ai lui Bialiațki consideră că procesele sunt o farsă și sunt motivate politic.