Președintele Bulgariei, Rumen Radev, va găzdui ceremonia de punere în funcțiune a interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria, anunță bnr.bg.

Evenimentul va avea loc pe data de 1 octombrie, la Palatul Național al Culturii de la Sofia. Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este de o importanță strategică pentru Europa de Sud-Est și oferă posibilitatea de diversificare energetică reală a furnizorilor de gaze naturale pentru regiune.

Interconectorul oferă Bulgariei acces direct la Coridorul sudic de gaze și livrări de gaze naturale prin conducta de gaze Trans Adriatic Pipeline (TAP), gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) și, în viitorul apropiat, și prin terminalul de gaze lichefiate din apropiere de Alexandroupolis.

La invitația președintelui bulgar, la ceremonie vor fi prezenți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, președintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski, președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, premierul Republicii Grecia, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, premierul bulgar interimar, Gălăb Donev, precum și directorii executivi ai ICGB AD, Teodora Gheorghieva și Georgios Satlas.

În cursul zilei, Radev va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu șefii delegațiilor care participă la ceremonie.

sursa: RADOR