Reuniți la Hiroshima, în Japonia, șefii de stat și de guvern din G7 fac curte marilor țări emergente ca să facă front comun contra Rusiei, notează Les Echos.

Să strângă rândurile lărgind în același timp cercul. Aceasta este delicata ecuație pe care vor trebui s-o rezolve liderii țărilor din G7, reuniți de vineri până duminică la Hiroshima. Lista invitaților externi - prim-miniștrii indian, brazilian, indonezian și australian în special - demonstrează această voință a țărilor industrializate de a face înainte de toate un front comun contra Rusiei și într-o mai mică măsură contra Chinei.

La 15 luni după invadarea Ucrainei, liderii G7 intenționează să se asigure că sancțiunile occidentale contra Rusiei nu sunt ocolite. Este "un domeniu de acțiune ce trebuie explorat pentru a nu permite ca sancțiunile pe care le luăm, care au un cost pentru economiile noastre, să fie pur și simplu ocolite în beneficiul altora", se arată la Palatul Elysée.

Noi sancțiuni

Se prevede de altfel, la finalul summitului, o întărire a sancțiunilor cu măsuri contra sectorului energetic rusesc și a exporturilor care permit Moscovei să-și finanțeze ofensiva în Ucraina. Washingtonul ar dori să interzică toate exporturile destinate anumitor departamente ale armaei ruse. Dar ideea americană a unei interziceri totale a schimburilor comerciale cu Rusia nu are nicio șansă de câștig la Hiroshima.

În fața comporamentului autorităților chineze, fie în domeniul diplomatic unde atitudinea privind conflictul din Ucraina este ambiguă sau în domeniul economic, cu politica sa de coerciție, liderii G7 sunt departe de a avea un răspuns unanim.

Ideea nu este de a decupla economiile, ci de a depinde mai puțin de Beijing. "Căutăm o abordare multidimensională a relațiilor noastre economice cu China", a subliniat luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Dar "această abordare se caracterizează printr-o reducere a riscurilor și nu printr-o decuplare", a dat ea asigurări.

Loc pentru diversificare

Constituirea unui "club al materiilor prime", care a fost deja evocată anul trecut când Germania prezida G7, ar mai trebui abordată.

Acest "club", care ar putea grupa membrii G7 și țările bogate în materii prime ar evita în special ca toate aceste materii prime să fie expediate în China. Obiectivul ar fi acela de a le prelucra în țările lor de origine pentru a crea valoare adăugată.

Reuniți cu o săptămână mai devreme la Niigata, miniștrii de finanțe ai G7 au decis să constituie până la sfârșitul lui 2023 "cel târziu" un nou mecanism pentru diversificarea lanțurilor de aprovizionare mondiale.

Botezat RISE (Resilient and Inclusive Supply-chain Enhancement), sistemul ar combina ajutoare financiare, schimburi de know-how și parteneriate pentru țările cu venituri mai slabe sau medii pentru a le include în lanțurile de valoare. Țările extractoare și exportatoare de materii prime pentru industrie ar putea să le prelucreze local. Această abordare ar avea și meritul de a răspunde, în parte, dificutăților țărilor din Sud în integrarea lor internațională.   

Parisul în vizor

La Hiroshima, liderii G7 se vor pleca și asupra dezvoltării și cooperării cu țările mai fragile. Vor avea în vizor ținerea unui alt summit pentru un nou pact financiar mondial care se ține la Paris pe 23 și 24 iumie.

"Va trebui să permită să se producă un șoc de finanțare în beneficiul tuturor țărlor din Sud, pentru ca ele să poată atât să iasă din sarăcie, să-și finanțeze condițiile climatice, să-și protejeze biodiversitatea, cât și să-și rezolve  problemele de securitate pentru cei care sunt cel mai afectați ce aceste probleme", a subliniat Palatul Elysée.

În total, nu mai puțin de cinci declarații sunt programate la finalul acestui summit al G7: privind materiile prime, sprijinul pentru Ucraina, dezarmarea nucleară, tranziția energetică și securitatea alimentară.

Sursa: RADOR