Vladimir Putin nu va participa la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, în timp ce Donald Trump va prezida o reuniune pentru reforma organizației, cu doar o zi înainte de a vorbi în fața Adunării.

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, ce va avea loc în această lună la New York, transmite Agerpres.

Pe 18 septembrie, tot la New York, președintele american Donald Trump, un critic frecvent al Organizației Națiunilor Unite, va găzdui o reuniune consacrată reformei forului internațional, cu o zi înaintea discursului său oficial în fața Adunării Generale a ONU. Nu este clar deocamdată dacă Putin va participa la această reuniune, potrivit Reuters.

Liderii celorlalte țări membre vor fi invitați să semneze o declarație în zece puncte, elaborată de Washington, de susținere a eforturilor secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru „a iniția o reformă eficientă și substanțială” a organizației pe care o conduce.

În trecut, Trump a calificat ONU, o organizație cu 193 de membri, drept un „club unde oamenii se întâlnesc, discută și se distrează”.

SUA este cel mai mare contributor la bugetul ONU, furnizând 22% din bugetul bienal de 5,4 miliarde de dolari al organizației și 28,5% din bugetul de 7,3 miliarde de dolari pentru misiunile de pace internaționale, ma notează Agerpres.