Summitul UE care reunește șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană începe astăzi la Bruxelles și va aborda problemele energiei. creșterii economice, locurilor de muncă și relațiilor externe. Două subiecte sensibile care se așteaptă să fie discutate sunt situația Greciei și sancțiunile pentru Rusia. 

EurActiv.com a obținut în premieră o versiune draft a concluziilor ce urmează a fi trasate la întâlnirea Consiliului European din 19-20 martie. Documentul obținut conține trei puncte principale: Uniunea Energetică, Creștere Economică și Locuri de Muncă, și Relații externe. În ceea ce privește Uniunea Energetică, documentul arată printre altele o posibilă cerință a Consiliului European pentru continuarea eforturilor de accelerare a proiectelor de infrastructură pentru electricitate și gaz, de implementare a legislației energetice existente, de creșetere a securității eneregtice și de creștere a transparenței pe piața de gaz.  Citește articolul integral și vezi documentul aici 

Video Consiliul Uniunii Europene: pregătiri pentru Summit 

 

Legat de situația Greciei, informațiile publicate de analiști înaintea reuniunii de la Bruxelles arată că Alexis Tzipras ar putea solicita sprijin suplimentar, în condițiile în care problemele țării se agravează. 


Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schauble, a declarat recent, citat de agențiile de știri: „Eu și toți cei care urmăresc asta avem impresia că timpul este limitat pentru Grecia. (...) Va fi din ce în ce mai dificil de găsit soluții, asta este marea preocupare', a adăugat el, în ajunul summitului european de la Bruxelles și într-un moment în care spectrul unei ieșiri a Greciei din zona euro reîncepe să agite spiritele. 

De asemenea, se așteaptă la liderii UE să discute problema sancțiunilor pentru Rusia.

 România va fi reprezentată de Președintele Klaus Iohannis. Acesta a declarat, la plecarea din țară: 

România susține crearea unei Uniuni a Energiei, bazată pe cele cinci dimensiuni propuse de Comisia Europeană: securitatea energetică, piața internă a energiei, eficiență energetică, protecția mediului, precum și cercetarea, inovarea și competitivitatea în domeniu. În evaluarea noastră, crearea Uniunii Energiei va aduce avantaje importante pentru statele membre. Prioritățile care trebuie avute în vedere sunt crearea unei reale Piețe Interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie, dezvoltarea infrastructurii care să permită o mai bună conectare între statele membre ale Uniunii. În cadrul discuțiilor legate de semestrul european, vom avea un schimb de opinii cu privire la situația și perspectivele economice ale Uniunii Europene. Vom conveni asupra liniilor directoare integrate pentru politicile economice și pentru ocuparea forței de muncă, finalizând astfel, prima etapă a semestrului european 2015. Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. România susține finalizarea cu succes a negocierilor cât mai curând posibil. În ceea ce privește relațiile externe, vor fi dezbateri în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic care se va desfășura la Riga în luna mai a acestui an. În opinia noastră, viitorul Summit trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relației Uniunii cu statele partenere, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Mă refer la Republica Moldova, Ucraina și la Georgia. Va fi dezbătută situația din Ucraina cu accent pe modalitatea în care Acordul Minsk II este implementat. În acest context, vor fi analizate relațiile Uniunii cu Federația Rusă.