Procuratura din Bruxelles a confirmat că fostul lider catalan Carles Puigdemont și cei patru foști miniștri care l-au însoțit în Belgia s-au predat poliției.

UPDATE: Liderul catalan destituit, Carles Puigdemont, și cei patru foști miniștri ai cabinetului său, vizați de un mandat european de arestare, au fost eliberați condiționat de un judecător de instrucție, transmite Agerpres.

Revine acum unei alte jurisdicții, Camera de Consiliu, să se pronunțe asupra executării mandatului de arestare, în următoarele 15 zile. Celor cinci li se interzice să părăsească Belgia fără consimțământul unui judecător și trebuie să furnizeze o adresă reală și să participe personal la toate ședințele de judecată, a indicat Parchetul din Bruxelles.

+++++++++

Cei cinci foști oficiali catalani au contestat mandatul european de arestare și au compărut duminică după-amiază în fața unui judecător de instrucție, care avea la dispoziție 24 de ore pentru a lua o decizie, a informat purtătorul de cuvânt al Procuraturii din Bruxelles, magistratul Guilles de Dejemeppe.

Aceasta înseamnă că judecătorul trebuie să dea o decizie nu mai târziu de luni dimineață, ora locală 09:17. Până atunci, foștii oficiali catalani rămân în custodia poliției, transmite Agerpres.

În cazul în care judecătorul de instrucție consideră că cei cinci nu trebuie eliberați, ei vor fi transportați la închisoare. Procuratura din Bruxelles s-a aflat în contact cu avocații, cu care „a convenit” ca cei cinci să se predea la un comisariat din capitala Belgiei și, cele convenite, „au fost respectate”, a spus Dejemeppe.

Puigdemont a plecat în Belgia la sfârșitul săptămânii trecute, la scurt timp după ce procurorii spanioli au formulat acuzații împotriva tuturor celor 14 membri destituiți ai guvernului regional catalan pentru răzvrătire împotriva statului, rebeliune și deturnare de fonduri publice. 

Justiția spaniolă a emis vineri noapte mandate europene de arestare după ce Puigdemont și ceilalți patru foști miniștri nu s-au prezentat joi, la Madrid, să depună mărturie în cadrul unei audieri pe tema referendumului de independență organizat ilegal în Catalonia. Ceilalți membri ai guvernului Cataloniei au fost arestați în Spania.

Toți membrii fostului guvenr catalan sunt cercetați pentru infracțiuni precum rebeliune, utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice și insubordonare în legătură cu rolul lor în declarația unilaterală de independență adoptată de parlamentul catalan la 27 octombrie.

După acest vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constituționale excepționale pentru a-i destitui pe liderii catalani și a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevăzute la 21 decembrie.