Udo Bullmann a criticat miercuri decizia președintelui american, Donald Trump, de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan și a subliniat că niciun stat membru UE nu-și poate muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Am urmărit cu îngrijorare informațiile despre Orientul Mijlociu din ultimele zile. Salutăm și sprijinim pe deplin declarațiile făcute de cele cinci state membre UE din Consiliul de Securitate al ONU (Franța și Marea Britanie - membre permanente, Belgia, Germania și Polonia - membre nepermanente) și de Înaltul Reprezentant Mogherini, care au reiterat faptul că UE nu va recunoaște suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate în 1967”, a declarat liderului socialiștilor din Parlamentul European, germanul Udo Bullmann.

Acesta a precizat că toate statele membre trebuie să evite să facă pași similari celor făcuți de președintele Donald Trump în privința mutării Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a recunoașterii suveranității Israelului asupra Platoului Golan.

”Nicio ambasadă a vreunui stat membru UE nu poate fi mutată la Ierusalim”, a afirmat Udo Bullmann.

Declarația liderului socialist vine în contextul afirmației făcute săptămâna trecută la Washington de premierul Viorica Dăncilă, care face parte din aceeași familie politică, privind mutarea Ambasadei.

"Sunt încântată să anunț astăzi (duminică - n.r.), în fața audienței AIPAC, că, după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim. Susținerea față de Israel și de comunitatea evreiască constituie preocuparea noastră constantă și este necesar să vă spun următoarele informații importante", a declarat Viorica Dăncilă. Ulterior, ea a revenit asupra declarației, motivând că a fost vorba de o ”opinie personală”.