Un discurs al președintelui Partidului Sionism Religios, Bezalel Smotrich, relevă un plan ambițios al liderului coloniștilor și al partenerului său politic, premierul Benjamin Netanyahu, de a modifica ADN-ul Israelului.

Smotrich admite în discursul dezvăluit săptămâna trecută de The New York Times că guvernul e în curs de a anexa Cisiordania discret, la adăpost de privirile lumii, iar armata e folosită drept paravan în acest scop, notează Haaretz.

Smotrich, ministrul Finanțelor, deține concomitent o funcție înaltă în Ministerul Apărării, care controlează Administrația Civilă din Cisiordania. Din această a doua funcție, el lucrează în interesul inițiativei colonizării.

La o conferință organizată săptămâna trecută în Cisiordania, el a vorbit despre progresul înregistrat în privința transferării controlului asupra Cisiordaniei de la armată la guvern - adică la el. El a afirmat că schimbările realizate până acum sunt "super-dramatice”, acel gen de schimbări care "modifică ADN-ul sistemului”.

El a dezvăluit de asemenea și stratagemele de care se folosește pentru a anexa Cisiordania. "Am creat un sistem civil paralel”, a declarat el. Dar pentru a evita criticile internaționale guvernul a menținut Ministerul Apărării implicat în joc, astfel încât să pară că armata ar mai fi și acum principalul responsabil în privința guvernării Cisiordaniei.

"Va fi mai ușor de înghițit în contextul internațional și juridic”, a explicat el. "Astfel încât ei să nu spună că noi facem aici anexare".

În alte fragmente de discurs pe care The New York Times nu le-a inclus în articolul său, el a dezvăluit și metoda de lucru. "N-am inventat noi roata”, a afirmat el. "Dintotdeauna a fost așa în Israel. Iei un fermier, 1.000 de vaci, o investiție minusculă și el va proteja 16.000 de hectare pentru tine”.

"În decurs de câteva luni va exista un model care ne va permite să legalizăm marea majoritate a fermelor, ceea ce va deschide calea investițiilor și amenajării infrastructurii”, a mai spus el.

Nu trebuie să vă faceți iluzii cum că dreapta coloniștilor lucrează pe la spatele lui Netanyahu, care ar fi un discipol al statu-quo-ului. Tot Smotrich a afirmat că, din momentul în care premierul a înțeles ce se întâmplă de fapt, el a fost "cu totul alături de noi”. Netanyahu și coloniștii sunt în aceeași tabără.

Smotrich se ocupă în prezent cu eliminarea barierelor juridice din calea schimbării statului administrației civile din Cisiordania. El a numit noi oameni în aparatul guvernamental și chiar și-a numit propriul adjunct la șefia Administrației Civile, cu puteri depline de a acționa într-o mulțime de domenii, de la planificare la implementare. Singurul om care ar mai putea interfera cu activitatea lui este șeful de stat major al armatei.

Conform lui Smotrich, poliția nu va proteja ordinea publică și cu siguranță nu-i va proteja pe palestinieni. El a precizat că implementarea proiectului vizează obiective anume, iar în Cisiordania "i se acordă prioritate unui singur mare obiectiv care este în definitiv - ce poți face? - geopolitic, strategic și legat de securitate”.

Netanyahu, Smotrich și colegii lor anexează Cisiordania chiar în acest moment. Ei instituie apartheid-ul și distrug soluția celor două state. Iar dacă vor reuși Israelul va înceta să mai existe în calitate de stat democratic, comentează Haaretz.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA