"Nu există niciun drept al liberei circulații când vine vorba de sistemele sociale", susține președintele SPD, Sigmar Gabriel, care cere o reducere a alocațiilor pentru copiii cetățenilor UE în cazul în care copiii nu locuiesc în Germania.

Liderul Partidului Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel, a solicitat, în anumite cazuri, o reducere a beneficiilor pentru copiii cetățenilor UE care muncesc în Germania. În cazul în care copilul nu locuiește în Germania, ci a rămas acasă, "nivelul alocației ar trebui să fie la nivelul celei din țara de origine", a declarat Sigmar Gabriel pentru publicațiile Funke Mediengruppe.

Libertatea de circulație nu ar trebui să fie utilizată în mod abuziv pentru "a invada” sistemele sociale. Sigmar Gabriel a a adăugat că așteaptă "de luni de zile" ca ministrul de Finanțe, Wolfgang Schäuble (CDU), să vină cu o propunere în vederea reducerii alocaților pentru copiii cetățenilor UE, relatează Spiegel Online. 

Există în unele orașe din Germania străzi întregi cu proprietăți nedorite în care cetățeni europeni locuiesc doar pentru că primesc alocațiile copiilor rămași acasă, a susținut liderul SPD.

Sigmar Gabriel a precizat că există în Europa dreptul la liberă circulație, dar nu există dreptul de a avea acces la sistemele sociale fără un loc de muncă.

Pe de altă parte, liderul SPD a solicitat Guvernului să ia măsuri față de "concursul dintre statele membre privind reducerile fiscale”. El a spus că unele state, precum Ungaria, folosesc reducerile fiscale pentru a fi mai atractive pentru companii.

Sigmar Gabriel consideră că Ministerul de Finanțe trebuie să pledeze pentru aplicarea unui principiu al impozitării corecte. În același timp, lideril social-democrat crede că ar trebui modificate regulile Pieței interne, astfel încât să existe principiul "la muncă egală, salarii egale, la același loc de muncă".

Nu este prima dată când în UE se pune problema alocațiilor acordate copiilor rămași acasă, chestiunea fiind ridicată în trecut și de oficiali britanici și austrieci.