Pegida, Frontul Național, premierul ungar Orban: Rusia menține contacte strânse cu dreapta populistă și extremistă din Europa. Un rol important îl joacă ideologul Aleksandr Dughin și oligarhul Konstantin Malofeiev. Dughin a fost în România de 2 ori.

Printre extremiștii de dreapta ai Europei un simbol devine din ce în ce mai popular: steagul rusesc. El este folosit de susținători ai formațiunii italiene Liga Nordului, a fost fluturat de Pegida la Dresda și, într-o variantă ușor modificată, de neonaziștii din Heidenau, Saxonia, scrie Spiegel Online.

„Rusia construiește o structură similară cu cea a Internaționalei Comuniste” (Comintern), se arată într-un raport al serviciilor secrete cehe BIS. În perioada sovietică, Moscova avea contacte prin Comintern cu comuniștii din străinătate pentru a-și exercita în Occident și pentru a furniza informatori serviciilor secrete sovietice.

Spre deosebire de era sovietică, Moscova și-a îndreptat atenția spre formațiunile de dreapta, nu de stânga.

Strategia rusă se bazează pe ideologia expansionistă a lui Aleksandr Dughin, consideră BIS.

Profesor la Universitatea din Moscova, Dughin visează la "o revoluție conservatoare” la nivel global. Este consilierul președintelui Dumei de Stat și apropiat al lui Vladimir Putin. Cărțile lui Dughin, printre care "Bazele geopoliticii", sunt lectură obligatorie pentru ofițerii Statului Major rus.

De altfel, acesta ține legătură cu susținătorii europeni ai Rusiei.

În afară de Dughin, un personaj cheie în rețeaua pe care o construiește Kremlinul este oligarhul "ortodox" Konstantin Malofeiev, fondatorul portalului în limba engleză Russia Insider, apreciat de fanii lui Putin din Occident.

Lista prietenilor de dreapta ai Rusiei, prezentată de Spiegel Online:

1. Gabor Vona, președintele Jobbik, formațiune de extremă dreapta din Ungaria. El consideră Rusia drept un gardian al "adevăratelor valori europene” și o contrapondere la "trădătoarea UE”. În 2013 a ținut un discurs la Universitatea Lomonosov din Moscova, la invitația lui Aleksandr Dughin.

2. Viktor Orban: Partidul său, Fidesz, are contacte cu ideologul Kremlinului, Aleksandr Dughin. Premierul ungar a dat ca model Rusia lui Putin pentru dezvoltarea unui "stat iliberal".

3. Johan Bäckman: Finlandezul este un adept al teoriilor conspiraționiste și susține că jurnalista Ana Politkovskaia, o opozantă a lui Putin ucisă în 2006, s-ar fi sinucis, deoarece suferea de depresie. Bäckman a fost "observator" la referendumul în urma căruia Rusia a anexat Crimeea, afirmând că acesta a fost "perfect legitim conform dreptului internațional". Rușii pretind că Bäckman ar fi un activist pentru drepturile omului.

4. Mateusz Piskorski: Polonezul a fost purtătorul de cuvânt al populistului Andrzej Lepper, după care și-a făcut partid - Smiana. A călătorit în Crimeea în 2014 în timpul referendumului nerecunoscut pe plan internațional. Este cunoscut pentru simpatii neonaziste și publică pe site-ul rusesc WhiteWorld.

6. Partidul Ataka (Bulgaria): Liderul său, Volen Siderov, este antisemit. În Ucraina el vede "o clică de evrei radicali, care sunt finanțați de alți evrei capitaliști din SUA". După ce Putin a devenit din nou președinte, în 2012, Siderov și-a exprimat satisfacția: Rusia este condusă în cele din urmă de cine trebuie. În 2014, Siderov a primit, la Moscova, un premiu, pentru serviciile aduse prieteniei bulgaro-ruse.

8. Jared Taylor (SUA),autor al cărții "White Identity", a ținut un discurs la Forumul Conservator Internațional de la Sankt Petersburg, în martie 2015. Un alt invitat al reuniunii: Nathan Smith, autointitulat "ministru de externe" al Texas National Movements. Ulii de la Kremlin cred cu tărie că dezintegrarea Statelor Unite va începe în curând cu independența statului Texas. 

9. Heinz-Christian Strache și FPÖ: Când vine vorba de intervenția în Ucraina, partidul austriac de extremă dreapta FPÖ e unul dintre cei mai buni aliați ai Moscovei. Membrii formațiunii cer eliminarea rapidă a sancțiunilor împotriva Rusiei. Strache și specialistul pe probleme de politică externă  al FPÖ au fost și ei "observatori” la referendumul din Crimeea. Au primit finanțare de la "Eurasian Observatory for Democracy and Elections", organizație condusă de un extremist de dreapta din Belgia și finanțată de Moscova.

10. Grecia: Nikolaos Michaloliakos, liderul partidului neonazist "Zori Aurii", ai cărui logo amintește de svastica lui Hitler, pledează pentru "o alianță naturală” cu Moscova. Konstantin Malofeiev este prieten cu mogulul media Giannis Karageorgis. În toamna lui 2014, s-a dus la Moscova, întrucât Malofeiev, aflat pe lista de sancțiuni a UE, nu putea participa în Grecia la mnunta sa. La petrecere a fost și Panos Kammenos, liderul formațiunii naționaliste Grecii Independenți, ajuns între timp ministru al Apărării în Guvernul Tsipras. 

11. Nick Griffin: În 2011, liderul British National Party, de extremă dreapta, a avut prima apariție importantă la televiziunea rusă. La alegerile parlamentare din decembrie 2011, Griffin s-a prezentat rușilor drept "un observator independent". "Alegerile din Rusia sunt mai libere decât cele din Marea Britanie", a spus el. În seara acelei zile, la Moscova au avut loc proteste ample față de fraudarea scrutinului. La începutul lui 2013, Griffin a anunțat că ar dori să dezvolte o "relație de afaceri cu Rusia pentru-cu beneficii reciproce".

12. Manuel Ochsenreiter: A scris pentru "Deutsche Militärzeitschrift", o publicație de extremă dreapta. În martie 2014, aflat în Crimeea, el îi informa pe telespectatorii Russia Today că nu există soldați ruși pe străzile peninsulei ucrainene, așa cum relata presa occidentală. Între timp, Puțin a recunoscut intervenția militară rusă.

13. Pegida: Agenția Ruptly, controlată de statul rus, a transmis live pe Internet protestele Pegida din 2015. La o demonstrație a organizației populiste de dreapta din Dresda, din ianuarie anul trecut, Lutz Bachmann, fondatorul Pegida, l-a prezentat pe rusul Alexander Orșulevici drept invitat de onoare. Reprezentant al unei grupări separatiste baltice, Orșulevici este originar din Kaliningrad.

14. Jürgen Elsässer: Fost comunist, acum redactor al revistei Compact, el susține că Angela Merkel este "o dictatoare" și face apel la ofițerii conservatori din Bundeswehr să inițieze o lovitură de stat militară. Îniunie 2014, Elsässer a fost invitat să vorbească la "Casa Rusă" din Berlin, unde a apărut pe podium alături de secretarul de presă al Ambasadei Rusiei.

15. Nigel Farage: Șeful formațiunii eurosceptice UK Independence (UKIP) crede că Putin este "genial". A fost o prezență constantă la postul de televiziune Russia Today, destinat străinătății.

16. Udo Voigt și NPD: Vladimir Putin i-a "vrăjit” de ceva timp pe extremiștii de dreapta din Germania. În 2012, în Saxonia Anhalt, NPD (Partidul Național Democrat German) îl lăuda pe Putin, care conduce "fără teamă” Rusia către libertate și independență. Anul trecut, Voigt, europarlamentar, a fost prezent la Forumul Conservator Internațional de la Saint Petersburg.

17. Alexander Gauland: Liderul formațiunii Alternativa pentru Germania (AfD), extremă dreapta, a participat, în decembrie 2014, la o întâlnire la Ambasada rusă din Berlin. Tot în 2014, o delegație a partidului condusă de Gauland a vizitat Sankt Petersburg, la invitația unei fundații finanțată de oligarhul Malofeiev.


18. Matteo Salvini: Liderul formațiunii extremiste italiene Liga Nordului este un oponent ferm al sancțiunilor împotriva Rusiei. Salvini a numit Moscova "partenerul natural al Europei" și partidul lui Putin "Rusia Unită", o "organizație soră". S-a pozat în Crimeea cu steaguri rusești și în Piața Roșie, purtând un tricou cu chipul lui Putin. Președintele rus l-a primit la Kremlin, în 2014.

19. Marine Le Pen: Președintele Frontului Național apreciază Rusia, considerând-o "un model pentru politici economice patriotice". I-a luat apărarea lui Putin pentru intervenția în Ucraina. Consilierul său Aymeric Chauprade este cel care ține legătura cu Moscova. Frontul Național ar fi primit de la o bancă rusească un împrumut în valoare de mai multe milioane de euro.

Dughin și România

Aleksandr Dughin a fost de două ori în vizită în România.

Cu ocazia vizitei din 2013, Dughin a trecut și pe la fundația Titulescu a fostului premier Adrian Năstase.

Pasionat de Lucian Blaga și prieten cu Jean Parvulesco, el mi-a mărturisit admirația sa pentru cultura românească și mi-a împărtășit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punți de legătură cu spațiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identității și spiritualității românești,

a scris atunci Năstase pe blogul său, unde a postat și câteva fotografii cu acest "personaj interesant”.

 

În decembrie 2014, site-ul ucrainean Texty, preluat de InLinieDreapta, a publicat un document despre care susține că a fost obținut de grupul de hackeri Shaltai Boltai (Humpty Dumpty) în urma spargerii contului de email al lui George Gavrișa, asistentul personal al lui Dughin.

Potrivit sursei citate, în contul de email a fost găsită o lista cu persoane (grupate pe țări) pe care Dughin le avea în vedere pentru crearea unui cerc de influență pro-rus.

Pe listă apar mai multe personaje de prim rang ale vieții politice românești. (Detalii, aici)

Mai multe persoane au ironizat prezența lor pe această listă.

Printre ei, Dan Puric, actor care s-a întâlnit cu Dughin.

"Rusul deștept” i-a propus lui Puric să facă "o Antantă creștină”, a povestit, la România Tv, actorul român, precizând că la întâlnire au fost și alții.

În iunie 2014, Aleksandr Dughin a avut o serie de întâlniri în zona Neamț și zona Suceava cu diverși stareți de mănăstiri din zonă, au declarat, pentru Hotnews.ro, surse apropiate discuțiilor. Aceleași surse au precizat că Dughin s-a întâlnit la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini cu Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul, primul înalt ierarh ortodox din istoria BOR cercetat penal. (Detalii, aici)

În cadrul aceleași vizite, el a fost și la București. Jurnalistul Robert Turcescu a publicat pe blogul său o fotografie cu ideologul rus la restaurantul Diesel din cartierul Floreasca. Alături de el se aflau Eugen Mihăescu (fost ambasador UNESCO), soția lui Eugen Mihăescu, publicistul Mircea Popa și Călin Mihăescu, editor și inițiator al "Mișcării Eurasia" în România.

Într-un interviu acordat site-ului ungar alfahir.hu, în ianuarie 2015, Dughin a susținut că țări precum Ungaria, România, Austria, Serbia și Slovacia ar putea fi absorbite într-un "bloc eurasiatic” mai mare.

Pe 7 iulie 2013, ideologul rus a declarat pentru Vocea Rusiei că "a treia verigă a lanțului regional al apropierii de noua alianță (eurasiatică - n.r.) va fi România”, care, "intrând în această uniune”, s-ar putea uni cu Moldova.

"Rusia și România au prea multe în comun! Pe noi ne așteaptă o reîntâlnire și o redescoperire reciprocă în contextul unei civilizații comune”, a mai spus Dughin. (Detalii, aici)