Lituania a solicitat TPI să deschidă un dosar penal împotriva lui Aleksandr Lukașenko

Guvernul lituanian a depus la Curtea Penală Internațională (TPI) de la Haga documentele prin care probează acțiunile infracționale comise de regimul lui Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus.
Potrivit autorităților lituaniene, acțiunile lui Lukașenko comise împotriva cetățenilor belaruși pot fi calificate drept crime împotriva umanității.
Un comunicat prin care se face acest anunț a fost publicat de Cabinetul Unit de Tranziție din Belarus, un consiliu al opoziției din Belarus, creat de Svetlana Tihanovskaia. Cabinetul a indicat că toate crimele menționate au fost comise atât pe teritoriul Belarus, cât și pe teritoriul țărilor care fac parte din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (denumit adesea Statutul Curții Penale Internaționale sau Statutul de la Roma, tratatul care a instituit Curtea Penală Internațională, adoptat la conferința diplomatică de la Roma din 17 iulie 1998 și care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002) și, drept urmare, pot intra sub jurisdicția Curții Penale Internaționale.
Forțele de opoziție din Belarus, care au colectat datele despre represiunile de mare amploare și persecuțiile la adresa celor care nu sunt de acord cu regimul Lukașenko, au predat materialele autorităților lituaniene pentru evaluare. Autoritățile lituaniene, la rândul lor, au ajuns la concluzia că există suficiente probe pentru a transfera documentele către procurorii TPI.
Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, și-a exprimat recunoștința sa față de Guvernul lituanian privind decizia luată.
„Pentru sute de mii de victime, pentru toate victimele represiunilor, acest demers dă speranță pentru justiție, speranța că toate aceste crime nu vor rămâne nepedepsite, iar autorii lor trebuie să fie trași la răspundere internațională, iar victimele să fie reabilitate”, a susținut liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia.
În august 2020, în Belarus au început proteste de stradă de mare amploare, protestatarii contestând rezultatele alegerilor prezidențiale, a căror marele învigător a fost Aleksandr Lukașenko, care a fost reales pentru al șaselea mandat consecutiv. Protestatarii i-au cerut demisia și organizarea de noi alegeri, acuzând autoritățile de falsificarea scrutinului și de o cruzime fără precedent aplicată față de participanții la mitingurile opoziției. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, cel puțin opt persoane au fost ucise în timpul reprimării protestelor. Autoritățile belaruse au deschis mii de dosare penale împotriva oponenților săi, iar sute de persoane, inclusiv lideri ai opoziției belaruse, au fost condamnați pentru ani grei de închisoare. Potrivit datelor prezentate de Centrul Viasna, cel putin 5.472 de persoane au fost condamnate până în momentul de față în dosare penale motivate politic.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii