Nouă candidaţi s-au înscris în cursa pentru a deveni succesorul Daliei Grybauskaite, dar numai trei dintre aceștia sunt creditați cu șanse de a intra în turul al doilea.

UPDATE:

Economistul Gitanas Nauseda, novice în politică, s-a plasat pe primul loc, potrivit rezultatelor parţiale ale turului întâi, şi se va confrunta în turul al doilea, la 26 mai, cu Ingrida Simonyte, fost ministru al finanţelor şi fostă vice-guvernatoare a băncii centrale.

Potrivit rezultatelor parţiale din 83% din secţiile de votare, Gitanas Nauseda a obţinut 31,18% din voturi, Ingrida Simonyte 27,16%, iar premierul Saulius Skvernelis s-a situat al treilea cu 22,26%.

Prim-ministrul Skvernelis a anunţat că va demisiona în iulie, în urma acestui rezultat. „Eşecul meu de a intra în turul al doilea reflectă nivelul încrederii în persoana mea ca om politic”, a declarat Saulius Skvernelis la postul naţional de televiziune LRT, scrie Agerpres.

„Ca om politic accept această apreciere şi trebuie să iau această decizie”, a adăugat el, precizând că va prezenta demisia guvernului său în iulie.

++++++ 

Lituanienii au început să voteze duminică la urne pentru a-şi alege noul preşedinte, de la care aşteaptă să reducă decalajul dintre bogaţi şi săraci, care se accentuează în ţară, în pofida unei creşteri economice de invidiat, notează France Presse.

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07:00 (04:00 GMT) şi se vor închide la ora 20:00 (17:00 GMT).

Nouă candidaţi se confruntă în primul tur pentru a o înlocui pe Dalia Grybauskaite, care îşi încheie al doilea mandat şi care i-ar putea succede lui Donald Tusk la preşedinţia Consiliului European.

Dar numai trei dintre ei au şanse reale de a ajunge în al doilea tur, prevăzut să aibă loc la 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European.

Cei trei favoriţi - între care unul în pole position, cursa anunţându-se strânsă - sunt premierul de centru-stânga Saulius Skvernelis, fostul ministru al finanţelor Ingrida Simonyte, susţinută de conservatori, şi economistul independent Gitanas Nauseda.

În timp ce Simonyte este preferată de orăşenii bogaţi şi educaţi, discursul cu accente populiste al premierului în exerciţiu Skvernelis are audienţă mai mare în zonele rurale defavorizate.

Nauseda propune, la rândul lui, combaterea injustiţiei sociale care se manifestă peste tot în această ţară cu 2,8 milioane de locuitori, având o demografie în scădere din cauza migraţiei masive a tinerilor spre Occident.

Tema inegalităţilor care trebuie reduse este dezvoltată, de asemenea, în termeni diferiţi, şi de ceilalţi doi concurenţi mai apropiaţi.

Aproximativ un sfert din populaţie - în special în mediul rural - trăieşte sub pragul sărăciei, stabilit la 307 de euro pe lună.

Toţi candidaţii sunt susţinători convinşi ai Uniunii Europene şi NATO, considerate ca o asigurare împotriva puternicului vecin rus.

În Lituania, preşedintele nu exercită putere politică de obicei, dar el este responsabil pentru politica externă şi participă la summit-urile UE.

El numeşte miniştrii, judecătorii şi şefii armatei şi băncii centrale, dar cel mai adesea el trebuie să obţină asentimentul premierului şi al parlamentului.