Nouă candidați s-au înscris în cursa pentru a deveni succesorul Daliei Grybauskaite, dar numai trei dintre aceștia sunt creditați cu șanse de a intra în turul al doilea.

UPDATE:

Economistul Gitanas Nauseda, novice în politică, s-a plasat pe primul loc, potrivit rezultatelor parțiale ale turului întâi, și se va confrunta în turul al doilea, la 26 mai, cu Ingrida Simonyte, fost ministru al finanțelor și fostă vice-guvernatoare a băncii centrale.

Potrivit rezultatelor parțiale din 83% din secțiile de votare, Gitanas Nauseda a obținut 31,18% din voturi, Ingrida Simonyte 27,16%, iar premierul Saulius Skvernelis s-a situat al treilea cu 22,26%.

Prim-ministrul Skvernelis a anunțat că va demisiona în iulie, în urma acestui rezultat. „Eșecul meu de a intra în turul al doilea reflectă nivelul încrederii în persoana mea ca om politic”, a declarat Saulius Skvernelis la postul național de televiziune LRT, scrie Agerpres.

„Ca om politic accept această apreciere și trebuie să iau această decizie”, a adăugat el, precizând că va prezenta demisia guvernului său în iulie.

++++++ 

Lituanienii au început să voteze duminică la urne pentru a-și alege noul președinte, de la care așteaptă să reducă decalajul dintre bogați și săraci, care se accentuează în țară, în pofida unei creșteri economice de invidiat, notează France Presse.

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07:00 (04:00 GMT) și se vor închide la ora 20:00 (17:00 GMT).

Nouă candidați se confruntă în primul tur pentru a o înlocui pe Dalia Grybauskaite, care își încheie al doilea mandat și care i-ar putea succede lui Donald Tusk la președinția Consiliului European.

Dar numai trei dintre ei au șanse reale de a ajunge în al doilea tur, prevăzut să aibă loc la 26 mai, în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European.

Cei trei favoriți - între care unul în pole position, cursa anunțându-se strânsă - sunt premierul de centru-stânga Saulius Skvernelis, fostul ministru al finanțelor Ingrida Simonyte, susținută de conservatori, și economistul independent Gitanas Nauseda.

În timp ce Simonyte este preferată de orășenii bogați și educați, discursul cu accente populiste al premierului în exercițiu Skvernelis are audiență mai mare în zonele rurale defavorizate.

Nauseda propune, la rândul lui, combaterea injustiției sociale care se manifestă peste tot în această țară cu 2,8 milioane de locuitori, având o demografie în scădere din cauza migrației masive a tinerilor spre Occident.

Tema inegalităților care trebuie reduse este dezvoltată, de asemenea, în termeni diferiți, și de ceilalți doi concurenți mai apropiați.

Aproximativ un sfert din populație - în special în mediul rural - trăiește sub pragul sărăciei, stabilit la 307 de euro pe lună.

Toți candidații sunt susținători convinși ai Uniunii Europene și NATO, considerate ca o asigurare împotriva puternicului vecin rus.

În Lituania, președintele nu exercită putere politică de obicei, dar el este responsabil pentru politica externă și participă la summit-urile UE.

El numește miniștrii, judecătorii și șefii armatei și băncii centrale, dar cel mai adesea el trebuie să obțină asentimentul premierului și al parlamentului.