Lituania a început să construiască un gard de 508 kilometri la granița cu Belarus pentru a împiedica migranții ilegali să intre în UE de-a lungul unei frontierei în mare parte nesecurizate.

Rulouri de sârmă ghimpată sunt desfășurate într-o secțiune a frontierei din apropierea orașului balnear Druskininkai, a anunțat miercuri Guvernul lituanian. Lucrări pregătitoare erau de asemenea în desfășurare în alte secțiuni, relatează dpa, preluată de Agerpres.

După instalarea barierei, un gard cu înălțimea de aproximativ 4 metri întărit cu sârmă ghimpată urmează să fie ridicat ca un al doilea factor de descurajare spre sfârșitul anului.

Construcția este programată să fie finalizată în 2022 și va costa aproximativ 152 de milioane de euro.

Și în țara învecinată Letonia se lucrează la construirea unui gard de-a lungul frontierei cu Belarus. Ca o soluție rapidă, peste 37 de kilometri de role de sârmă ghimpată urmează să fie desfășurate în diferite secțiuni ale frontierei.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a avertizat UE la sfârșitul lunii mai că țara sa nu va mai împiedica migranții să ajungă în UE ca represalii pentru întărirea sancțiunilor occidentale impuse regimului de la Minsk.