"Atacuri la persoană tăioase într-o dezbatere haotică", tiitrează The New York Times, menționând că moderatorul Chris Wallace, a încercat cu greu să îl țină în frâu pe un Trump care nu respecta regulile dezbaterii.

„Ești cel mai slab președinte pe care l-a avut vreodată America”, consemnează The New York Times din discursul lui Biden.

 

Președintele Trump a intervenit frecvent în timpul răspunsurilor adversarului său, în timp ce Joe Biden a vorbit adesea privind direct la cameră. În timpul răspunsurilor la întrebări, cei doi candidați au apelat frecvent la atacuri reciproce.

Moderatorul Chris Wallace a intervenit adesea pentru a restabili ordinea intervențiilor în platou, în special în fața întreruperilor din partea lui Trump.

Președintele Trump și fostul vicepreședinte Joseph R. Biden Jr. au participat la prima dintre cele trei dezbateri programate, cu o durată de 90 de minute. Din cauza pandemiei de coronavirus, accesul publicului în sală a fost limitat, iar cei doi candidați au fost distanțați.

Dezbaterea a fost împărțită într-o serie de calupuri tematice de 15 minute, iar moderatorul Chirs Wallace și-a axat întrebările pe declarațiile politice ale lui Donald Trump și Joe Biden, Curtea Supremă, coronavirus, economie, rasă, violența în orașe și integritate.

O echipă de reporteri ai The New York Times au verificat cele spuse de președintele Trump și de fostul vicepreședinte Joseph R. Biden Jr., oferind context și explicații. Fact-checking The New York Times

Moderatorul Chris Wallace nu a reușit deloc să aibă control asupra dezbaterii, liderul de la Casa Albă ignorându-i în mod repetat apelurile de a-l lăsa și pe Biden să vorbească. Cei doi rivali au vorbit unul peste altul și și-au aruncat insulte, într-un meci de box politic captivant, dar care nu a permis niciunuia dintre ei să-și impună punctul de vedere, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres.

La un moment dat, un Biden exasperat a izbucnit, după ce fusese întrerupt de mai multe ori de Trump: "N-ai de gând să taci, omule? Nu e deloc o atitudine prezidențială".

EURACTIV.com a remarcat lipsa de substanță a discuțiilor, precum și modul în care Trump a reușit să evite subiecte sensibile, precum plata impozitelor sau condamnarea atitudinilor rasiste.

Politica externă nu a fost abordat și, cel mai probabil, nu va fi nici pe agenda următoarei dezbatere, unde întrebările vor fi puse de cetățeni.