Liz Truss și-a anunțat joi demisia din funcția de președintă a Partidului Conservator și, automat, de premier al Marii Britanii.

Ea a rezistat 44 de zile în Downing Street 10.

”Voi rămâne premier până când va fi ales un succesor”, a declarat Liz Truss.

Săptămâna viitoare urmează să aibă loc alegeri pentru conducerea conservatorilor. 

Liz Truss a declarat că a preluat postul de premier într-o perioadă ”de mare instabilitate economică și internațională” și nu-și poate îndeplini mandatul cu care a fost aleasă în fruntea Partidului Conservator. 

La puțin timp după ce a fost numită, premierul Liz Truss și fostul ministru de finanțe Kwasi Kwarteng au prezentat, pe 23 septembrie, cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală, atât pentru angajați cât și pentru companii. 

Totodată, au anunțat o creștere semnificativă a împrumuturilor, în încercarea de a stimula potențialul de creștere pe termen lung al economiei.

Planurile care prevedeau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele cu venituri mari au declanșat turbulențe pe piețele financiare și nemulțumiri în interiorul Partidului Conservator.

Ministrul de finanțe a fost demis, iar succesorul său Jeremy Hunt a anulat luni cea mai mare parte a pachetului economic anunțat de Guvern luna trecută.

Miercuri a demisionat ministra de interne, Suella Braverman. Ea și-a motivat demisia prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o ''încălcare tehnică'' a regulilor guvernului.

”Sunt o luptătoare, nu cedez", susținea ieri Liz Truss.