Noua lideră a Guvernului britanic se confruntă cu o criză energetică și cu o economie pe punctul de a eșua.

Liz Truss a câștigat luni funcția de premier al Regatului Unit, iar acum vom vedea dacă ea e capabilă să-și ridice Partidul Conservator și țara din nenorocirea economică și energetică în care au fost băgate de premierul Boris Johnson, potrivit unui editorial The Wall Street Journal.

Truss și-a înfrânt rivalul, fostul cancelar Rishi Sunak, cu 57%-43% reușind să-i unească în jurul ei pe membrii de rând ai partidului printr-un mesaj economic thatcherist cum Regatul și partidul n-au mai auzit de ani buni.

Reducerea fiscalității figurează pe primul loc în programul ei, inclusiv abolirea creșterii cu 2,5% a impozitului pe salarii adoptate de Johnson și renunțarea la planificata mărire a impozitului corporatist de la 19% la 26%.

Dar, mai important decât măsurile specifice, este accentul pus de Truss pe faptul că o creștere economică poate soluționa problemele Regatului mai degrabă decât redistribuirea veniturilor, iar inițiativa privată o poate face mai bine decât dispozițiile guvernamentale. Ea a denunțat totodată credințele woke care au afectat masiv elitele britanice din presă și mediul academic, aproape la fel de profund ca în SUA.

Fapt ce marchează o ruptură majoră de ultimii 12 ani de guvernare a conservatorilor. Începând cu premierul David Cameron, partidul a inițiat o cotitură spre stânga care a culminat cu fiascoul mandatului lui Johnson. El a câștigat în 2019 o majoritate parlamentară istorică pe baza promisiunii de a finaliza ieșirea Regatului din UE. Însă restul programului său a constat în angajamente climatice și creșteri de impozite falimentare.

Greșeala conservatorilor a fost că s-au transformat în încă un partid al redistribuirii veniturilor în loc să rămână în continuare partidul prosperității Regatului. Prosperitatea se evaporă pe măsură ce Regatul devine economia majoră cu cea mai proastă performanță. Sondajele de opinie sugerează că alegătorii au mai multă încredere în Partidul Laburist din opoziție în chestiunea redistribuirii.

Pericolul e ca Truss să nu aibă suficient timp la dispoziție pentru a executa o întoarcere completă înainte de alegerile generale din 2024. Problema ei imediată e explozia prețurilor la energie, care anunță o iarnă dificilă.

Truss pare să încline spre plafonarea prețurilor energiei, ceea ce ar fi o greșeală. Odată impuse, ele sunt dificil de eliminat și perturbă cererea și oferta. Cea mai puțin dezagreabilă dintre opțiunile de măsuri pe termen scurt ar fi un program de sprijin pentru gospodării și firmele mici, care ar echivala cu pomeni de la stat de zeci de miliarde de lire sterline. Cât despre o soluție pe termen lung, Truss susține mărirea producției interne de energie prin fracking și foraje în Marea Nordului, însă ea nu a repudiat încă obiectivul emisiilor de carbon zero-net al lui Johnson, care descurajează investițiile în energie.

Reducerile de impozite ale lui Truss sunt un bun început economic. Însă Regatul are nevoie de o reformă mai profundă a fiscalității pentru a se elimina noianul de anti-stimulente groaznice care descurajează investițiile și crearea de locuri de muncă, de exemplu impozitul ridicat pe sediile de firmă. Regatul nici n-a profitat încă de beneficiile Brexit-ului prin adoptarea unei reforme a legislației economice. Truss va trebui să-i convingă pe parlamentarii conservatori recalcitranți care s-au acomodat deja cu un stat woke care redistribuie veniturile.

Principala acuzație care i se aduce lui Truss e că programul ei fiscal e nesăbuit. Însă și starea de fapt creată de conservatori a eșuat lamentabil și ar fi nesăbuit pentru țară și o dovadă de incompetență politică să continui să faci același lucru. Urați-i noroc noului premier, fiindcă va avea nevoie de el.

Sursa: RADOR