În 1951, Veneția avea 174 de mii de locuitori, acum are mai puțin de 50.000.

Și-au făcut apariția miercuri dimineață, prinse de balustradele podurilor, lipite pe ziduri, în fața localurilor, pe obloane, în cutiile poștale. Afișe pe care este scris un număr: 49.999, sau moartea, prin depopulare, a Veneției, scrie La Repubblica. 

Afișele au apărut în cele mai populare locuri din cartierul Cannaregio: pe Ponte delle Guglie, în Campo San Geremia, pe Ponte dell’Anconeta și desigur în Rialto și în Zona Castello. Fără revendicări, fără mesaje explicative. Sensul este clar: scăderea vertiginoasă a numărului locuitorilor orașului.

Potrivit estimărilor și ca urmare a tendinței de depopulare, în luna iulie vor fi mai puțin de 50 de mii de locuitori, ceea ce înseamnă că în ultimii în șaptezeci de ani, orașul gondolelor a pierdut două treimi din populație. În 1951 avea 174 de mii de locuitori.

"Parcă am trăi într-un roman de Agatha Christie în care personajele dispar unul după altul", comentează un cetățean întristat de ceea ce se întâmplă, în timp ce continuă să admire din Piazza San Marco frumusețea orașului său.

Vremuri îndepărtate cele ale lui Ernest Hemingway și Thomas Mann cu a sa "Moarte la Veneția" roman al cărui titlu, ca să nu mai vorbim de subiect, nu avea nimic profetic vizavi de scăderea populației din orașul de pe lagună."Suntem sub pragul a ceea ce poate defini conceptul de oraș", afirmă ministrul venețian Renato Brunetta.

Primarul însă, nu este de acord și continuă să susțină că numărul ar corespunde persoanelor domiciliate la Veneția, dar nu și rezidenților efectivi, din care fac parte navetiștii și mulți studenți din afara orașului.

Cu siguranță însă că negarea unor date statistice și a faptului că multe activități comerciale au obloanele închise și că secția de neonatologie a spitalului din Veneția a fost în pericol de a se închide din cauza numărului insuficient de nașteri, nu ajută la mult dorita redresare a orașului.

Sursa: RADOR