Londra a solicitat o prelungire până în 2023 a perioadei de grație cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, pentru a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii.

Potrivit editorului politic al BBC Laura Kuenssberg, ministrul Michael Gove i-a scris vicepreședintelui pentru relații interinstituționale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, pentru a cere soluții politice urgente.

''Încrederea a fost erodată, s-au produs pagube și de aceea este nevoie de acțiuni urgente'', a declarat Gove marți în Camera Comunelor. El a subliniat că supermarketurile și celelalte companii trebuie să aibă siguranța că vor putea să furnizeze în continuare produse pentru consumatori, relatează Agerpres.

În cadrul acordului privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele două părți au convenit o perioadă de grație, de trei luni, cu privire la controalele asupra produselor alimentare transportate de supermarketuri și unii angrosiști din Marea Britanie către Irlanda de Nord, pentru a reduce impactul noilor reguli post-Brexit.

De partea sa, Irlanda a anunțat miercuri că va da dovadă de flexibilitate în privința oricărei eventuale extinderi a perioadei de grație pentru controalele bunurilor transportate între Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din UE. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 și pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord prin menținerea regiunii în piața unică a UE.

În practică, acest lucru a condus la întârzieri și, în unele cazuri, la încetarea comerțului cu unele produse provenite din Marea Britanie.