Șeful agenției britanice de informații și securitate a cerut țărilor occidentale să acționeze urgent pentru a contracara inițiativele Beijingului, care încearcă să-și folosească dominația tehnologică în scopuri de supraveghere.

El o numește "o amenințare uriașă pentru noi toți". Jeremy Fleming, directorul sediului de comunicații al guvernului (GCHQ), a afirmat marți, în cadrul unui discurs adresat specialiștilor internaționali în apărare, că autoritățile chineze caută să "profite" de pe urma tehnologiilor lor, precum sistemele lor de satelit și monedele virtuale.

"La GCHQ, este privilegiul nostru și, de asemenea, datoria noastră să vedem momentele esențiale în care istoria se schimbă fără să ne dăm seama. Se pare că trăim asemenea vremuri", a spus el.

"Avantajul nostru în strategia noastră tehnologică viitoare se bazează pe ceea ce decidem să facem acum ca și comunitate. Sunt încrezător că împreună putem transforma acest moment în avantajul nostru", a mai spus Fleming, potrivit Le Monde.

Intervenția sa vine într-un moment în care China vrea să-și lanseze moneda digitală, "yuanul digital", stârnind îngrijorare în rândul specialiștilor care consideră că regimurile autoritare ar putea folosi această tehnologie în scopuri de supraveghere și control. O astfel de monedă "ar putea permite Chinei să se elibereze parțial de tipul de sancțiuni internaționale existente în prezent împotriva regimului [președintelui Vladimir] Putin din Rusia", a spus Fleming.

China a finalizat, de asemenea, în 2020, Beidou, sistemul său de navigație prin satelit, un concurent al GPS-ului american. "Mulți cred că China construiește o capacitate puternică anti-satelit, cu scopul de a împiedica alte națiuni să acceseze spațiul în cazul unui conflict", a spus Fleming. "Și există temeri că tehnologia ar putea fi folosită pentru a urmări indivizi".

Sursa: RADOR