Circa 50.000 de persoane au demonstrat la Londra împotriva Brexitului, după rezultatul referendumului de săptămâna trecută, care a aruncat Marea Britanie într-un haos politic, relatează Reuters.

Londonezii au votat pe 23 iunie pentru rămânerea țării lor în Uniunea Europeană.

Cei mai mulți sunt tineri, mulți purtând steaguri UE sau pancarte pe care scrie "I'm with EU" sau "Wrexit".

În timp ce îndreptau spre districtul Westminster, ei au cântat hitul lui Rick Astley din 1987 "Never Gonna Give You Up" și "I Will always Love You" a lui Whitney Houston.

”Am fost complet șocat dimineața după vot", a declarat Nathaniel Samson, un protestatar în vârstă de 25 de ani, din Hertfordshire, nordul Londrei, scrie Reuters.

"Mă simt profund nesigur cu privire la viitorul meu. Particip la demonstrație pentru a-mi arăta nemulțumirea. Accept rezultatul, dar trebuie să arătăm că nu o vom face în liniște", a mai spus el. 

Un alt protestatar, italianca Pamela Zoni (34 de ani), care trăiește de șase ani în Marea Britanie spune că este foarte supărată și s-ar putea răzgândi în ceea ce privește cererea cetățeniei britanice.

"Aș dori un al doilea referendum. Campania s-a bazat pe minciuni și diferența a fost atât de mică, nu a fost un rezultat corect”, a precizat ea.

60% dintre londonezi au votat pentru tabăra Remain, tinerii dând un vot clar pentru rămânerea în spațiul comunitar, dar la nivel național scorul a fost de 52% în favoarea Brexit. 

Organizatorul protestului, Kieran MacDermott, absolvent al King's College, a declarat pentru BBC: ”Putem preveni Brexitul refuzând să acceptăm referendumul și să apăsăm pe butonul de autodistrugere”.  

El a mai spus că ultimul cuvânt ar trebuie să aparțină Parlamentului.

Votul a dus la bătălie internă în cadrul partidului de guvernământ, conservatorii fiind nevoiți să aleagă un nou lider după ce premierul David Cameron a anunțat că se retrage și de la conducerea guvernului și de la cea a formațiunii, după rezultatul din 23 iunie.

Și Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție, se confruntă cu probleme interne.

Cei mai mulți parlamentari au votat în favoarea retragerii sprijinului președintelui Jeremy Corbyn, nemulțumiți de modul neconvingător în care a susținut tabăra Remain, dar Corbyn refuză să demisioneze.