Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acțiune de 80 de kilometri pentru a face față ofensivei ruse, a anunțat Ministerul apărării, urmând exemplul Washingtonului, relatează Le Figaro.

Aceste sisteme multiple de lansatoare de rachete (M270 MLRS) vor "crește semnificativ capacitățile forțelor ucrainene", a spus ministerul într-un comunicat.

Această decizie a fost luată în "strânsă coordonare" cu Statele Unite, care au anunțat săptămâna trecută furnizarea de sisteme Himars cu o rază de acțiune de 80 de kilometri, adică mai multe lansatoare de rachete montate pe blindate ușoare.

Ucrainenii cereau de ceva vreme mai multe lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime pozițiile rusești, în timp ce își plasau bateriile mai departe de front.

Preocupat să evite ca Statele Unite să fie considerate cobeligerante, președintele american Joe Biden a exclus totuși să livreze Ucrainei sisteme de lansare de rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge în Rusia, în ciuda cererilor repetate ale Kievului pentru a obține astfel de arme.

Duminică, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va atinge noi ținte, dacă Occidentul va furniza rachete cu rază lungă de acțiune, considerând că livrările actuale de arme au ca scop "prelungirea conflictului".

"Dacă comunitatea internațională își va menține sprijinul, Ucraina poate câștiga", a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. "Strategia Rusiei se schimbă, iar sprijinul nostru trebuie să se schimbe", a adăugat el, subliniind că aceste noi arme le-ar permite ucrainenilor "să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acțiune, pe care forțele lui Putin au folosit-o fără discernământ pentru a distruge orașe".

Sprijinul militar al Marii Britanii pentru Ucraina se ridică până acum la peste 750 de milioane de lire sterline (874 de milioane de euro).

Sursa: RADOR