Informații prețioase circulau la sfârșitul lunii martie, dar Erdogan le-a ignorat. La sfârșitul lunii martie, armata turcă dezmințea categoric orice intenție de lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Se întâmpla după ce Newsweek publica un articol intitulat "Va avea loc o lovitură de stat împotriva lui Erdogan în Turcia?".

Autorul articolului, Michael Rubin, fost responsabil al Departamentului Apărării, scria că situația din Turcia se va înrăutăți și mai mult, și nu doar din cauza deteriorării securității după un val de atacuri teroriste.

Cercetătorul atrăgea atenția și asupra declinului lirei turcești cu impact asupra puterii de cumpărare, a datoriei private scăpate de sub control și problemelor cu care se confruntă mai nou turismul sau asupra faptului că Turcia are probleme mari și cu fenomenul corupției.

În tot acest timp, președintele Erdogan își băga la închisoare oponenții, prelua controlul asupra publicațiilor critice, amenință cu dizolvarea Curții Constituționale și construia palate uriașe. Comportamentul său crea îngrijorare inclusiv printre membrii partidului său, care vorbeau despre "paranoia în creștere" a liderului de la Ankara.

În ultimele luni, regimul Erdogan a pus pumnul în gură presei și a schimbat judecători ce nu îi serveau interesele. Autorul apreciază că, în cazul unei lovituri de stat, favoriții în cursa pentru Casa Albă nu vor condamna inițiativa, și vor colabora cu noul regim. De asemenea, el susține că prietenii lui Erdogan, din interior și din exterior, îl vor lăsa singur în cazul în care va pierde puterea.

Armata turcă are la activ trei lovituri de stat: în 1960, 1971 și 1980. În 1997, a înlăturat de la putere un guvern proislamist condus de Necmettin Erbakan, mentorul politic al actualului președinte turc.