Elon Musk nu conduce oficial Comisia americană pentru eficiența guvernamentală, celebra Doge, ci lucrează în calitate de consilier al președintelui Trump, potrivit unei declarații pentru justiție a unui oficial de la Casa Albă.

Doge „este separată de Biroul Casei Albe”, a declarat în instanță Joshua Fisher, directorul biroului administrației sediului președinției americane. „Dl Musk este angajat la Biroul Casei Albe. Nu este angajat al Doge" și „nu este administratorul Doge”, scrie „La Libre Belgique” (Belgia).

Creată printr-un decret prezidențial al lui Donald Trump pe 20 ianuarie, ziua învestirii sale, misiunea Doge este de a „moderniza tehnologia și software-ul federal pentru a maximiza eficiența și productivitatea guvernului”, potrivit textului.

Încă de la început, miliardarul american părea să se afle în spatele tuturor acțiunilor Doge, al cărui nume rezonează ca Dogecoin, o criptomonedă dragă lui Elon Musk, al cărei mare promotor este.

Presa americană rezumă situația vorbind de exemplu despre „Doge al lui Elon Musk" sau „echipele lui Elon Musk la Doge”, care nu are statutul de agenție federală.

Înainte de învestirea sa, pe 12 noiembrie, Donald Trump declarase că „marele Elon Musk, împreună cu patriotul american Vivek Ramaswamy, va conduce Departamentul eficienței guvernamentale”.

În decretul din 20 ianuarie, Doge este atașată oficial diviziei numite Biroul executiv al Casei Albe, diferit deci de Biroul Casei Albe de care este atașat Elon Musk, în care deține, potrivit dlui Fisher, un rol de „consilier special" al președintelui.

„În rolul său de consilier special al președintelui, dl Musk nu are mai multă autoritate decât orice alt consilier special al Casei Albe. La fel ca alți consilieri speciali, dl Musk nu are nicio autoritate reală sau oficială pentru a lua decizii pe cont propriu. Domnul Musk poate doar să-l consilieze pe președinte și să transmită directivele acestuia”.

Joshua Fisher a făcut această declarație în cadrul unui proces intentat pe 13 februarie împotriva lui Elon Musk, Donald Trump și Doge de 14 state, inclusiv New Mexico, care consideră că Elon Musk joacă un rol care îi depășește funcțiile oficiale.

Întrucât „numirea sa nu a fost confirmată de Senat”, acțiunile sale „sunt neconstituționale”, susțin ei într-un document.

Sursa: Rador Radio România