Belarusul nu ar avea "nicio reținere" să folosească arme nucleare, dacă ar fi atacat, a declarat președintele Alexander Lukașenko, subliniind că l-a presat pe președintele rus Vladimir Putin să trimită arme nucleare tactice în Belarus.

Sosirea acestor arme este prevăzută pentru luna viitoare, a relatat agenția "Belta" din Belarus, știre preluată de presa rusă, notează publicația italiană ANSA.

Raid în orașul natal al lui ZelenksiAlarma anti-aeriană a fost declanșată în toată Ucraina la primele ore ale zilei de marți, potrivit presei locale. Unele clădiri civile din orașul Krivîi Rih au fost vizate de atacurile rusești peste noapte, a declarat primarul Aleksandr Vilkul. Atentatele asupra orașului ar fi lovit și o clădire cu cinci etaje, provocând cel puțin șase morți și numeroși răniți. "Sunt oameni răniți în condiții extrem de grave", a spus Vilkul pe profilul său Telegram, adăugând că "probabil sunt și oameni sub dărâmături".

Forțele ruse au lansat șase rachete asupra orașului Krivîi Rih luni seară, dintr-un total de 14 lansate asupra Ucrainei, potrivit primarului Vilkul, potrivit Rbc-Ucraina. În atac, a precizat el, au fost lovite un bloc cu cinci etaje și un magazin alimentar. Zece dintre cei 25 de răniți sunt în stare gravă, iar alți trei sunt în stare critică.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată cum blocul afectat este complet cuprins de flăcări. "Suprafața totală a incendiului a fost de 700 de metri pătrați", a adăugat Vilkul, menționând că "la ora 6:22, incendiul a fost limitat. Acum, dărâmăturile sunt îndepărtate și focul este stins". Aseară, forțele de apărare aeriană ale țării au doborât 10 dintre cele 14 rachete trase de ruși asupra Ucrainei, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Krivîi Rih, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, a fost o țintă frecventă a atacurilor rusești cu drone și rachete încă de la începutul războiului. Președintele Ucrainei: "Alte rachete teroriste, asasinii ruși își continuă războiul împotriva clădirilor rezidențiale, orașelor și oamenilor. Din păcate, sunt morți și răniți. Operațiunea de salvare în Krivîi Rih continuă. Condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut ființele dragi! Teroriștii nu vor fi niciodată iertați și vor fi trași la răspundere pentru fiecare rachetă pe care o lansează". "Câștigăm teren, menținem și ne consolidăm dominația operațională. Ne creștem controlul în zona Bahmut", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelesnki într-un mesaj video.

În special, Statul Major ucrainean a anunțat că armata avansează cu succes în trei zone în același timp: Bahmut, Toretsk și Berdiansk. Șapte așezări au fost eliberate, relatează RBC-Ucraina. În special, localitățile Lobkovo, Levadne, Novodarovka (în regiunea Zaporijia) și Neskuchnoe, Storozhevoe, Makarovka, Blagodatnoye (în regiunea Donețk) au revenit sub controlul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major General, Andrei Kovaliov.

Luni seară, Forțele de Apărare Aeriană ucrainene au distrus 10 rachete și o dronă lansate de ruși asupra Ucrainei, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate de la Kiev, potrivit "Ukrinform".

Armata ucraineană a bombardat satele Tetkino și Glushkovo din districtul de graniță Glushkovski din regiunea Kursk a Rusiei, a informat guvernatorul regiunii Roman Starovoit, pe Telegram. "Zece clădiri rezidențiale au fost avariate, dintre care una a suferit distrugeri considerabile, două au luat foc. O grenadă a lovit un cinematograf. Furnizarea cu gaz și electricitate a fost întreruptă. Nu există victime", a spus Starovoit.

Incendiu într-o rafinărie rusească

Între timp, un incendiu a izbucnit marți dimineață într-o rafinărie de petrol din orașul rus Krasnodar, în sudul țării, a anunțat Direcția Regională a Ministerului Situațiilor de Urgență, potrivit "Ria Novosti". Flăcările s-au extins pe o suprafață de 20 de metri pătrați, iar situația este acum sub control. Deocamdată nu există informații privind victimele, scrie canalul "Shot", și nu este clar ce a provocat incendiul. Imaginile postate pe rețelele de socializare arată o coloană mare de fum negru deasupra rafinătiei.

sursa: RADOR