Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a afirmat joi că pacea în țară trebuie negociată acum cu Ucraina și să se stea la masa negocierilor fără precondiții, asigurând în același timp că contraofensiva Kievului nu va avea succes.

"Astăzi trebuie să ne gândim din nou. Există un pachet de negocieri pe masă, un întreg pachet de probleme care pot fi convenite. Mâine va fi imposibil", a spus președintele într-o întâlnire cu presa străină și din Belarus, potrivit agenției oficială de știri BELTA, preluată de 20 Minutos.

"Astăzi putem vorbi cu Ucraina și putem ajunge la un fel de acord de pace", a spus el.În opinia președintelui, care a găzduit trei runde de negocieri pe teritoriul belarus la sfârșitul lunii februarie și martie 2022, omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, "și-a dat seama în sfârșit că nu va câștiga acest război" și că "contraofensiva nu va avea alt rezultat decât moartea a mii și mii de oameni".

Lukașenko crede că luptele se vor intensifica în Ucraina pentru că această țară are încă rezerve strategice considerabile și trebuie să "demonstreze ceva" până pe 11 iulie, când începe summitul NATO de la Vilnius.

"Trebuie să ne oprim acum. Am făcut deja multe lucruri rele. Dar ar putea fi și mai rău. Prin urmare, trebuie să ne oprim acum, să ne așezăm la masa negocierilor. Fără condiții prealabile. Trebuie să decidem totul la masa negocierilor", a insistat liderul belarus.

Kievul nu vede posibil ca Belarusul să medieze în război, deoarece Lukașenko este cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin și și-a oferit teritoriul la începutul războiului pentru ca trupele ruse să poată pătrunde de acolo în nordul Ucrainei.

El mai susține că, în prezent, nu este nimic de discutat pentru că obiectivul este clar: recuperarea tuturor teritoriilor ocupate temporar și realizarea retragerii trupelor ruse din țară, recuperare care include Peninsula Crimeea anexată.

Ucraina se teme că orice acord sau armistițiu va fi încheiat în mod fals și nu va face decât să înghețe conflictul armat, astfel încât Rusia să se poată reînarma și ataca din nou în viitor.

La rândul ei, Rusia afirmă public că este dispusă să analizeze orice propunere serioasă de pace - care exclude inițiativa promovată de însuși Zelenski -, dar că nu a primit încă niciuna.

De asemenea, Rusia susține că Kievul nu dorește să negocieze și că, în orice caz, Ucraina trebuie să accepte "realitățile" de pe teren, ceea ce implică recunoașterea Crimeei, regiunilor Luhansk, Donețk, Zaporijjia și Herson ca teritorii rusești după anexarea lor în 2014 și 2022, de către Rusia.

Sursa: RADOR