Liderul belarus, Alexandr Lukașenko, a vorbit despre relația lui Rusia și conflictul ucrainean.

Belarus nu va lupta alături de forțele ruse în Ucraina decât dacă țara este atacată, a spus joi liderul belarus, Alexandr Lukașenko, într-una din rarele întâlniri cu media străine la Minsk, scrie La Libre Belgique.

"Sunt gata să lupt împreună cu rușii de pe teritoriul Belarus într-un singur caz: doar dacă vine măcar un soldat de acolo (din Ucraina, n. red.) cu o armă pe teritoriul nostru pentru a ne omorî oamenii", a declarat el.

"Acest lucri nu este valabil numai pentru Ucraina, ci și pentru toți ceilalți vecini", a continuat  Lukașenko. "Dacă agresează Belarus, riposta va fi din cele mai crude. Din cele mai crude! Și războiul va lua atunci un cu totul alt aspect", a spus el.

Belarus servește drept bază din spate pentru ofensiva rusă declanșată acum un an contra Ucrainei. Și astăzi sunt acolo soldați și echipamente rusești.

Potrivit multor analiști, Kremlinul face presiuni asupra lui Lukașenko pentru ca el să ordone armatei sale să se alăture ofensivei. Dar liderul belarus a refuzat pâna acum, în ciuda dependenței sale politice și economice față de Moscova, în special după marea mișcare de contestare din 2020.

Liderul belarus a anunțat că urmează să vorbească vineri cu președintele rus, Vladimir Putin.

La sfârșitul lui ianuarie, Putin a cerut guvernului său să negocieze crearea de centre de antrenament militar comune cu Belarus.La jumătatea lui octombrie, Belarus și Rusia au anunțat chiar crearea unei forțe militare comune, având, potrivit Minskului, o misiune pur "defensivă".

Cele două țări fac permanent manevre militare de amploare, alimentând regulat speculațiile potrivit cărora armata belarusă ar putea participa la ofensiva din Ucraina. 

Sursa: RADOR