Nimeni nu știe mai bine decât Luiz Inácio Lula da Silva, în vârstă de 77 de ani, cum este să renaști.

Definit de Obama drept "cel mai popular politician din lume" și apoi închis într-o celulă timp de 19 luni, tocmai a preluat din nou puterea în Brazilia, înlăturându-l pe populistul de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, și a revenit în calitate de protagonist pe scena internațională în al treilea mandat, scrie Corriere della Sera.

Președintele Lula se află în vizită la Roma, pentru o întâlnire cu omologul său, Sergio Mattarella, pentru a discuta despre pace în Ucraina cu Papa Francisc, despre economie cu Giorgia Meloni și despre politică cu deputata Elly Schlein. Marți, el s-a întâlnit cu sociologul Domenico De Masi și a acordat un interviu pentru cotidianul Corriere della sera.

Întrebat dacă el și Papa Francisc au viziuni similare privind războiul din Ucraina, Lula a declarat:

"În 2020, când l-am întâlnit, am vorbit despre inegalități în lume și despre o economie mai solidară. La scurt timp după, a venit pandemia și campania electorală din Brazilia. Acum îl întâlnesc pe Papa cu un conflict în Europa, care ne privește pe toți ... Ambele țări cred că pot câștiga din punct de vedere militar: nu sunt de acord. Cred că sunt prea puțini oameni care vorbesc despre pace. Suferința mea este că, cu atât de mulți oameni care suferă de foamete în lume, cu atât de mulți copii fără mâncare, în loc să ne ocupăm de cum să rezolvăm inegalitățile, ne ocupăm de război. Este urgent ca Rusia și Ucraina să găsească o cale comună spre pace".

Lula spune că va avea discuții "foarte productive", pentru că relațiile economice bilaterale sunt sub potențialul lor și "trebuie să muncim din greu pentru a crea o relație demnă de economiile noastre".

Întrebat dacă e mai greu pentru femei să guverneze, Lula a răspuns că există încă "mult machism în politică".

"Partidul meu este condus de o femeie, Gleisi Hoffmann, și sunt mândru că am susținut-o pe Dilma Rousseff, prima femeie președinte a Braziliei. Lovitura de stat pe care a suferit-o în 2016, a avut o puternică componentă masculină. Bolsa Familia (un fel de venit pe cetățenie) dă bani femeilor, nu bărbaților. Titlurile noastre de proprietate se îndreaptă și către mame. Femeile sunt, în general, mai responsabile. Cu mai multe femei la guvernare, am avea mai puține războaie și mai multă atenție către problemele sociale", a spus el.

El a spus despre predecesorul său, Jair Bolsonaro, că va fi judecat pentru abuz de putere.

"Noi spunem «cine seamănă vânt, culege furtună». Predecesorul meu nu a semănat vânt: a sădit ură. A vorbit mereu împotriva democrației, împotriva instituțiilor. Nimeni în Brazilia nu a folosit vreodată statul într-un mod atât de nerușinat pentru a încerca să fie reales, distribuind împrumuturi celor care nu puteau plăti, creând ajutoare pentru șoferii de taxi, care ajungeau chiar și la cei care nu aveau permis de conducere. Iar după alegeri, oamenii săi au invocat o lovitură de stat militară. Absurd. Acum trebuie să răspundă în instanță. Sper că are prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare și un proces echitabil", a precizat Lula da Silva.

Referitor la China, el a spus că Brazilia nu are probleme cu nicio țară din lume, iar cu Beijingul are "o relație excelentă".

China a scos sute de milioane de oameni din sărăcie în ultimele decenii și a contribuit mult la economia mondială, a susținut el, adăugând că dialogul său cu China a fost întotdeauna pozitiv și în direcția unei [păci majore, a armoniei, creșterii comerțului și cooperării în lume": "China este atât de importantă, încât până și Italia s-a alăturat deja inițiativei pentru Noul Drum al Mătăsii, la care Brazilia nu a aderat încă".

În ceea ce privește summitul BRICS, care va avea loc în august, în Africa de Sud, președintele brazilian a vorbit de importanța acestei coaliții de economii emergente.

"Credem că o lume multipolară este mai bună decât o supremație unipolară sau o dispută bipolară. Crearea de rețele diferite, de acorduri diferite între țări, poate ajuta la echilibrarea și contrabalansarea tendințelor și tensiunilor conflictuale. De exemplu, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite este o structură care trebuie reformată. Ea reprezintă echilibrul de putere al lumii din 1945. Aproape 80 de ani mai târziu, multe s-au schimbat și avem nevoie de un Consiliu mai mare și mai reprezentativ, cu voci din America Latină și din Africa, care să contribuie cu adevărat la pace și la siguranță", a sublinia el.

Îngrijorarea pentru Amazon

Întrebat cum intenționează să combine creșterea economică din regiune cu protecția pădurii, Lula a spus: "Îngrijorarea internațională pentru Amazon a crescut în timpul ultimului guvern (Bolsonaro), care a negat schimbările climatice și a încurajat deschis crimele împotriva mediului. Am reluat lupta împotriva defrișărilor, cu obiectivul defrișarării zero până în 2030 și, de asemenea, abordăm mineritul ilegal și alte activități criminale, care distrug mediul în regiune. Am expulzat peste 20.000 de mineri, tot ilegali, de pe pământurile indigenilor Yanomami. În același timp, vrem să vorbim despre o nouă viziune de dezvoltare durabilă pentru regiune, care găzduiește 25 de milioane de brazilieni".

El a mai spus că Brazilie investește în cercetare științifică, industrii curate, turism, pentru a face ca pădurea să valoreze mai mult și pentru cei care locuiesc acolo, pentru rolul său de mediu și pentru produsele sale.

"Populațiile care trăiesc în regiune au nevoie de venituri, muncă, protecție socială, sănătate și educație, tocmai pentru a fi cei mai mari protectori ai Amazonului. Din acest motiv, pe 8 iulie mă voi întâlni cu președintele columbian Petro, la Leticia, la granița dintre țările noastre. Și în august vom găzdui Summitul pentru Amazon și COP30, în 2025", a explicat el.

Lula da Silva a subliniat că 87% din electricitatea din Brazilia provine din surse regenerabile, cu mult peste media mondială de 28%. Brazilia vrea să extindă producția de energie solară și eoliană, iar potențialul nord-estului brazilian este enorm: "Putem fi un mare producător de hidrogen ecologic, cu capacitatea de a sprijini lumea în tranziția energetică".

Sursa: RADOR