UE se teme de un aflux de jihadiști către Europa după declanșarea ofensivei irakiene asupra orașului Mosul, în timp ce state din sud-estul Asiei au crescut deja nivelul de alertă teroristă.

Comisarul european pentru securitatea Uniunii, Julian King, a lansat un avertisment în legătură cu un aflux de jihadiști din gruparea Stat Islamic către Europa în cazul în care fieful ISIS din Irak, orașul Mosul, va fi cucerit de trupele guvernamentale irakiene, transmite Agerpres

Forțele irakiene au lansat recent o amplă ofensivă pentru recucerirea celui de-al doilea oraș din Irak, ultimul bastion al grupării teroriste în Irak, dar bătălia se anunță dură și prevestește un dezastru umanitar pentru cei 1,5 milioane de locuitori din oraș.

Într-un interviu publicat marți de cotidianul german Die Welt, King a subliniat că „recucerirea fiefului SI din nordul Irakului, Mosul, poate face ca luptători ai grupării SI să se îndrepte spre Europa”.

„Chiar și un număr mic de jihadiști reprezintă o amenințare gravă, pentru care noi trebuie să fim pregătiți, prin sporirea capacității noastre de rezistență în fața amenințării teroriste”, a estimat comisarul european pentru securitate. 

În același timp, state din Asia se pregătesc pentru reîntoarcerea unor militanți ai Statului Islamic.

Malaezia și-a întărit securitatea la frontiere pentru cazul în care luptătorii militanți malaezieni vor încerca să revină acasă după ce forțele irakiene au lansat o ofensiva pentru recucerirea orașului Mosul, a declarat marți vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi, citat de agenția Reuters.

El a spus că securitatea la granițe, inclusiv pe aeroport, a fost crescută, în timp ce rutele ilegale folosite de obicei de contrabandiști sunt monitorizate. „Am făcut schimb de informații cu agențiile internaționale de profil și avem o listă de suspecți despre care noi credem că au legături cu Daesh”, a spus el, folosind această denumire pentru gruparea Stat Islamic. 

Ahmad Zahid nu a precizat câți malaezieni sunt în prezent în Mosul, dar cifrele poliției comunicate luna trecută au relevat că 90 de malaezieni s-au alăturat ISIS în Siria și Irak din 2013. Luptătorii care se întorc vor fi arestați și trimiși la deradicalizare, a adăugat Ahmad Zahid.

Tot marți, vicepremierul din Singapore, Teo Chee Hean, a atras atenția că posibila întoarcere a militanților care au luptat în rândurile grupării Stat Islamic face ca nivelul de alertă de atentat terorist să fie cel mai ridicat în ultimii ani în sud-estul Asiei. 

„Teroriștii care au plecat acolo ar putea reveni acasă. Iar asta, probabil, va crește amenințarea în regiunea noastră”, a spus oficialul singaporez.

ISIS, care și-a declarat intenția de a crea un califat regional în sud-estul Asiei, dispune în Orientul Mijlociu de brigada Katibah Nusantara, formată din militanți din Malaezia, Indonezia și Filipine.