Cheltuielile militare mondiale au înregistrat o creștere „fără precedent” anul trecut, datorită investițiilor militare sporite în Europa, a anunțat luni, într-un raport, Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Cheltuielile pentru armament au atins un record de 2,7 trilioane de dolari (2,4 trilioane de euro), în creștere cu 9,4% față de anul precedent (cea mai mare creștere de la  sfârșitul Războiului Rece) și echivalentul a 2,5% din produsul intern brut (PIB) global, scrie „La Razon” (Spania).

Europa, cu cheltuieli în valoare de 693 de miliarde de dolari (610 miliarde de euro) și o creștere de 17%, a fost principalul motor, urmată de Orientul Mijlociu, deși creșterile au fost generalizate.

„Peste 100 de țări din întreaga lume și-au mărit cheltuielile militare în 2024. Întrucât guvernele acordă din ce în ce mai multă prioritate securității militare, adesea în detrimentul altor domenii bugetare, compromisurile economice și sociale ar putea avea efecte semnificative asupra societăților în anii următori”, notează raportul.

Toate țările europene, inclusiv Rusia și cu excepția Maltei, și-au mărit cheltuielile pentru apărare anul trecut.

Rusia, a treia ca mărime din lume după China și Statele Unite, a cheltuit aproximativ 149 de miliarde de dolari (131 de miliarde de euro) în 2024, cu 38% mai mult și dublu față de cifra de acum zece ani, reprezentând 7,1% din PIB-ul său.

Ucraina, la rândul său, și-a majorat cheltuielile militare anuale cu 2,9%, ajungând la 64,7 miliarde de dolari (57 miliarde de euro), reprezentând 34% din PIB-ul său, cea mai mare cifră din lume.

„Rusia și-a mărit din nou semnificativ cheltuielile militare, mărind decalajul față de Ucraina, care alocă toate veniturile sale fiscale apărării. Având în vedere spațiul fiscal atât de restrâns, menținerea creșterii cheltuielilor va fi o provocare”, notează SIPRI.

Germania a devenit a patra țară la nivel global și prima din Europa de Vest, pentru prima dată de la reunificare, cu o alocare de 88,5 miliarde de dolari (78 de miliarde de euro), o creștere de 28%.

Alte două țări europene se află în top 10: Marea Britanie, pe locul șase, cu 81,8 miliarde de dolari (72 miliarde euro), în creștere cu 2,8%; și Franța, pe locul nouă, cu 64,7 miliarde (57 miliarde de euro), cu 6,1% mai mult.

Creșteri semnificative au înregistrat și Suedia (34% în primul său an ca membru NATO) și Polonia (31%).

„Politicile recente adoptate în Germania și în multe alte țări europene sugerează că Europa a intrat într-o perioadă de cheltuieli militare ridicate și în creștere, care este probabil să continue în viitorul previzibil”, subliniază SIPRI.

Statele Unite rămân cel mai mare investitor în apărare din lume, cheltuind 997 de miliarde de dolari (877 de milioane de euro) în 2024, în creștere cu 5,7% față de anul precedent și cu 37% la nivel global, de trei ori mai mult decât China, următoarea țară ca mărime.

O parte semnificativă din această cifră a fost dedicată modernizării capacităților militare și a arsenalului nuclear „pentru a menține un avantaj strategic față de Rusia și China”, se arată în raport.

Cheltuielile militare ale SUA reprezintă 66% din totalul NATO.

Cele 32 de țări care alcătuiesc această alianță au reprezentat 55% din cheltuielile militare globale, cu un total de 1,6 trilioane de dolari (1,4 trilioane de euro).

Conform calculelor SIPRI, 18 dintre aceste țări au cheltuit cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare.

Orientul Mijlociu a fost regiunea cu cea mai mare creștere a cheltuielilor militare după Europa, în creștere cu 15%, până la 243 de miliarde de dolari (214 miliarde de euro).

Israelul a alocat 46,5 miliarde de dolari (40,9 miliarde de euro) pentru apărare, reprezentând 8,8% din PIB și o creștere de 65%, cea mai mare creștere de la Războiul de Șase Zile din 1967.

Libanul a fost cealaltă țară din regiune care și-a mărit cheltuielile cu 58%, deși la o cifră mult mai mică, de 635 de milioane de dolari (559 de milioane de euro).

Iranul, pe de altă parte, și-a redus bugetul cu 10%, la 7,9 miliarde de dolari (6,949 miliarde de euro), din cauza impactului sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului.

În regiunea Asia-Oceania, cheltuielile militare au crescut cu 6,3%, ajungând la 629 de miliarde de dolari (553 de miliarde de euro), China reprezentând jumătate din acestea, la 314 miliarde de dolari (276 de miliarde de euro), în creștere cu 7%, ca urmare a eforturilor sale de îmbunătățire și modernizare a capacităților sale militare.

Japonia, cu cheltuieli de 55,3 miliarde de dolari (48,641 miliarde de euro), a înregistrat o creștere de 21%, cea mai mare din 1952.

Cheltuielile pentru apărare au crescut cu 31% în America Centrală și Caraibe, ajungând la 19,8 miliarde de dolari (17,416 miliarde de euro), determinate de creșterea cheltuielilor în Mexic.

În schimb, în America de Sud, creșterea a rămas stabilă la 53,6 miliarde de dolari (47,145 miliarde de euro).

Sursa: Rador Radio România