Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a avut luni o convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, discuțiile vizând, printre altele, cele mai recente evoluții din Marea Neagră.

Cei doi au vorbit inclusiv despre efectele deciziei Rusiei de a suspenda participarea în cadrul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Ministrul român și secretarul de stat al SUA au condamnat atacurile recente ale Rusiei asupra civililor și asupra infrastructurii fluviale și maritime, precum și modul cinic în care Rusia afectează securitatea alimentară globală.

Ca urmare, au agreat menținerea unei coordonări strânse, în plan bilateral și euroatlantic, precum și cu partenerii like-minded, în vederea continuării sprijinului solid pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește exportul produselor agricole.

Totodată, ministrul de externe Luminița Odobescu a prezentat măsurile deja adoptate de România, precum și măsurile avute în vedere pe termen scurt și mediu pentru a sprijini capacitatea de tranzit pentru produsele agricole din Ucraina.

De asemenea, oficialul român a pledat pentru continuarea unui sprijin consistent pentru consolidarea rezilienței R. Moldova.

În cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a informat asupra deciziei României de a se alătura Declarației G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius.

Ministrul Afacerilor Externe al României a reiterat importanța acordată de țara noastră accederii în programul Visa Waiver, omologul american reiterând angajamentul SUA de sprijin în vederea atingerii acestui obiectiv comun.