Rusia lansează zilnic în regiunea Donbas din Ucraina focuri de artilerie și raiduri aeriene, făcând progrese lente, dar constante, pentru a ocupa inima industrială a vecinului său, scrie AP.

În conflictul aflat acum în a patra lună, campania din Donbas are mize mari care ar putea dicta cursul întregului război.

Dacă Rusia va învinge în bătălia de la Donbas, aceasta va însemna că Ucraina pierde nu numai teritoriu, ci poate cea mai mare parte a forțelor sale militare cele mai capabile, deschizând calea Moscovei să acapareze mai mult teritoriu și să dicteze Kievului condițiile sale. Un eșec al Rusiei ar putea pune bazele unei contraofensive ucrainene – și poate duce la tulburări politice pentru Kremlin.

În urma încercărilor eșuate de la începutul invaziei de a captura Kievul și al doilea oraș ca mărime, Harkiv, fără o planificare și coordonare adecvată, Rusia și-a îndreptat atenția către Donbas, o regiune de mine și fabrici în care separatiștii susținuți de Moscova luptă cu forțele ucrainene din 2014. 

Învățând din pașii anteriori greșiți, Rusia acționează cu mai multă atenție, bazându-se pe bombardamentele cu rază mai lungă de acțiune pentru a slăbi apărarea ucraineană.

Se pare că strategia funcționează: forțele ruse mai bine echipate au avut victorii atât în Luhansk, cât și în Donețk, regiuni din Donbas, controlând peste 95% din prima și aproximativ jumătate din cea de-a doua.

Ucraina pierde între 100 și 200 de soldați pe zi, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak pentru BBC, deoarece Rusia „a aruncat aproape tot ce nu este nuclear pe front”. Președintele Volodimir Zelenski spusese și el anterior că numărul zilnic de morți este în jur de 100.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a descris situația de luptă ca fiind „extrem de dificilă”, folosind o referire la o zeitate străveche a sacrificiului, spunând: „Molohul rus are o mulțime de mijloace pentru a devora vieți umane pentru a-și satisface egoul imperial”.

Când războiul mergea prost pentru Rusia, mulți au crezut că președintele Vladimir Putin ar putea revendica victoria după unele câștiguri în Donbas și apoi va ieși dintr-un conflict care a afectat grav economia. Dar Kremlinul a spus clar că se așteaptă ca Ucraina să recunoască toate câștigurile pe care le-a obținut Rusia de la începutul invaziei - ceea ce Kievul a exclus.

Forțele ruse controlează acum întreaga coastă a Mării Azov, inclusiv portul strategic Mariupol, întreaga regiune Herson - crucială pentru o rută către Crimeea - și o mare parte din regiunea Zaporojie și puțini se mai așteaptă ca Putin să se oprească în acest moment.

Joia trecută, el a făcut paralela între conflictul ucrainean și războaiele din secolul al XVIII-lea purtate de Petru cel Mare împotriva Suediei. Acum, ca în acele vremuri țariste, „sarcina noastră este să luăm înapoi și să consolidăm” teritoriile istorice rusești, a spus Putin. Moscova consideră Ucraina ca parte a sferei sale de influență.

Spre deosebire de eșecurile anterioare pe câmpul de luptă, Rusia pare să folosească tactici mai prudente. Mulți s-au așteptat să încerce să încerce să prindă în clește forțele ucrainene dinspre nord și sud. În schimb, a folosit o serie de mișcări mai mici pentru a forța o retragere și pentru a nu-și extinde excesiv liniile de aprovizionare.

„Obiectivele Rusiei în contextul acestui război se schimbă în raport cu situația de pe teren”, a declarat pentru Associated Press Eleonora Tafuro Ambrosetti, analistă la Institutul de Studii Politice Internaționale din Milano.

Obiectivele Moscovei sunt ”destul de flexibile pentru a se adapta la contextul de pe teren”, a spus ea, precizând că Rusia ar putea încerca să submineze economiei Ucrainei prin confiscarea întregului litoral pentru a interzice accesul la transportul maritim.

Un general rus de rang înalt a vorbit deja despre planurile de a tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră prin acapararea regiunilor Mikolaiv și Odesa până la granița cu România, o mișcare care ar permite Moscovei să construiască un coridor pe uscat către regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, care găzduiește o bază militară rusă.

Toate aceste ambiții depind de succesul Moscovei în est. O înfrângere în Donbas ar pune Kievul într-o poziție precară, în condițiile în care noii recruți sunt lipsiți de abilitățile soldaților experimentați care luptă acum în est și livrările occidentale de arme sunt insuficiente. 

Oficialii ucraineni au respins astfel de temeri, exprimându-și încrederea că armata poate rezista și poate opri avansul Rusiei și ar putea chiar lansa un contraatac.

Când Rusia a invadat Georgia în 2008, răspunsul Washingtonului a fost inadecvat, iar când Moscova a ocupat Crimeea în 2014, „răspunsul Occidentului și al Statelor Unite a fost inadecvat”, a spus generalul în rezervă Philip Breedlove, fost comandant al forțelor NATO în Europa.

Acum că Rusia s-a întors și vrea mai mult, Occidentul mai are o șansă de a răspunde: „Cum vom termina acest război va decide, după părerea mea, dacă vom vedea mai multe astfel de acțiuni în viitor”. 

+++

Armata ucraineană a anunțat luni că trupele sale au fost împinse în afara centrului orașului Severodonețk, un oraș-cheie din estul Ucrainei pentru care cele două armate se luptă de săptămâni întregi, transmit DPA și AFP, preluate de Agerpres.

Forțele ruse au bombardat centrul orașului cu artilerie și i-au alungat pe soldații ucraineni rămași acolo, a comunicat Statul Major de la Kiev.

În ciuda acestui regres major, luptele din jurul Severodonețk au continuat și Ucraina deține în continuare controlul asupra a aproximativ o treime din oraș în ansamblu, se spune în ultimul raport cu privire la situație.

+++

Autoritățile ruse de ocupație au anunțat că intenționează să introducă impozite pentru afaceri în zonele pe care le-au cucerit în regiunea Zaporojie din sud, relatează Interfax.

„Codul fiscal a fost deja creat. Pentru prima lună, adică iunie, am făcut cota de impozitare zero. De la 1 iulie vom avea impozit de 5% pe venituri și 10% pentru cei care se ocupă cu orice produs accizabil - alcool, țigări”, a declarat luni Evgheni Balițki, șeful administrației provizorii instalate de ruși în zonele ocupate din Zaporojie.

Firmele din zonă au fost „scutite” de obligația de a plăti taxe către Kiev.

+++

Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată într-un raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda.