Evacuarea luptătorilor ucraineni din ultimul lor bastion din Mariupol marchează cel mai probabil sfârșitul unei bătălii îndelungate pentru acest port.

Apărarea de către trupele ucrainene a complexului industrial Azovstal, având la dispoziție  foarte puține rezerve de hrană și apă și sub un intens bombardament rusesc, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, relatează BBC Online.

Sute de oameni aveau nevoie urgentă de ajutor medical, iar imaginile transmise de acolo au arătat bărbați cu brațe rupte și membre amputate. Rudele lor au făcut cereri disperate pentru a se ajunge la o înțelegere în vederea salvării lor.

Hanna Maliar, adjuncta ministrului apărării din Ucraina, a declarat că 53 de luptători răniți au fost transportați la un spital din orașul Novoazovsk controlat de ruși, în timp ce alte 211 persoane au fost transportate la Olenivka, un oraș controlat de separatiști pro-ruși.Toți cei evacuați, a spus ea, vor fi supuși unei „proceduri de schimb”.

Cel mai probabil luptătorii evacuați vor fi schimbați cu prizonieri de război ruși, dar acest lucru nu a fost confirmat oficial. E posibil ca sute de luptători să rămână în complex, fără a fi clar când și cum vor fi evacuați.

Mariupol este acum în cea mai mare în ruină. Oficialii locali spun că zeci de mii de persoane au fost ucise, multe cadavre fiind încă sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Combatanții ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal care s-au predat vor fi tratați ''conform normelor internaționale'', a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că președintele rus Vladimir Putin a garantat acest lucru, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen marți că "acești criminali de război capturați nu pot fi dați la schimb, ci trebuie judecați", transmite Interfax, preluată de Agerpres.

***

Rachetă rusească a lovit infrastructura feroviară din Liov - oficiali ucraineni

Forțele aeriene ucrainene declară că o rachetă de croazieră rusă a lovit ținte în apropiere de vestul orașului Liov. Apărarea antiaeriană a Ucrainei ar fi doborât alte trei rachete.

Guvernatorul regional a declarat că instalațiile feroviare au fost afectate.

Rusia a vizat nodurile de transport și depozitele de combustibil din jurul Liovului, pentru a perturba livrările de arme din țările din vest.

***

Lupte intense continuă în estul Ucrainei - raport

Armata ucraineană spune că Rusia „își continuă ofensiva” în estul țării, dar susține că trupele sale s-au bucurat de câteva succese defensive în ultimele 24 de ore.

„Inamicul și-a concentrat principalele eforturi pe Donețk”, a precizat marți dimineața pe Facebook Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene.

„Aviația inamică a lovit infrastructura civilă și militară din Zona Operațională de Est și instalațiile industriale”.

Statul Major a mai spus că trupele sale au reușit să respingă 11 atacuri rusești în Donețk și Lugansk, au lovit un avion rusesc Su-25 și o rachetă de croazieră. Cinci tancuri rusești, un sistem de rachete antiaeriene Tor și șase sisteme de artilerie au fost, de asemenea, distruse, se arată în raport.

BBC nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.

***

Fostul comandant al separatiștilor din Donbas: Rusia a pierdut bătălia din est

În schimb, fostul comandant rus Igor Ghirkin spune că noua ofensivă declanșată ruși în estul Ucrainei a eșuat.

Într-o postare pe Telegram, el face o amplă radiografie a situației de pe toate fronturile în care se dau lupte în Donbas.

Ofensiva pe scară largă declanșată de Moscova pe 18 aprilie în estul Ucrainei, după retragerea trupelor rusești din regiunile Kiev și Chernihiv, nu și-a atins obiectivele, conchide fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas după anexarea ilegală a Crimeii.

***

Noi avertismente din partea unui colonel rus în rezervă

Televiziunea rusă l-invitat din nou pe colonelul Mihail Hodarenok care a anunțat, în direct, că întreaga omenire e împotriva Rusiei.

"60 de minute" este talk show-ul emblematic al televiziunii de stat ruse, promovând tot timpul pozițiile Kremlinului.

Deși Moscova susține în continuare că ofensiva rusă din Ucraina decurge conform planului, colonelul a avertizat că „situația [pentru Rusia] se va înrăutăți în mod clar”, deoarece Ucraina primește asistență militară suplimentară din partea Occidentului, iar „armata ucraineană poate înarma un milion de oameni”.

"Victoria finală pe câmpul de luptă este determinată de moralul ridicat al trupelor", a mai spus el, evocând dorința militarilor ucraineni de a-și apăra țara.