Dacă valorile europene sunt supuse unor presiuni în state membre, problema trebuie rezolvată printr-un dialog între aceste țări și instituții UE, susține șeful diplomației germane, Heiko Maas.Premierul polonez crede că țara sa impune standarde în UE.

"Valori europene, precum libertatea, statul de drept și respectul pentru drepturile omului, se află la baza Uniunii Europene și nu sunt negociabile. Dacă valorile europene sunt supuse unor presiuni în state membre, atunci asta trebuie să fie discutat între statele membre și instituțiile de la nivel european”, a declarat, înainte de a vizita Polonia, Heiko Maas, într-un interviu acordat Gazeta Wyborcza, partener EurActiv Polonia.

Berlinul sprijină dialogul dintre Comisia Europeană și Guvernul polonez și speră că îngrijorările exprimate de Executivul de la Bruxelles vor fi rezolvate, a mai spus șeful diplomației germane.

Heiko Maas se va întâlni cu omologul său polonez, Jacek Czaputowicz, într-o mănăstire franciscană din apropiere de Oświęcim, și va vizita lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.

Pe 14 august, Comisia Europeană a trimis aviz motivat Poloniei în cazul legii privind Curtea Supremă.

Modificările care afectează sistemul judiciar din Polonia reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Comisie, care a încercat în ultimii ani să convingă Varșovia să renunțe la o serie de propuneri și măsuri controversate.

Polonia stabilește standarde în UE

Aflat în campanie electorală, premierul polonez are o viziune cu totul diferită de cea de la Bruxelles.

Polonia stabilește standarde, idei și propuneri care apoi sunt copiate de întreaga Europă, a declarat duminică prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, în cadrul unui eveniment electoral pentru alegerile locale programate pentru 21 octombrie, scrie EurActiv Polonia.

"Vreau să văd că Partidul Lege și Justiție (PiS, de guvernământ) este numărul unu ca urmare a campaniei autorităților locale", a declarat Morawiecki la Convenția PiS, abia menționând disputa dintre Varșovia și Bruxelles privind statul de drept.

"În timpul predecesorilor noștri, Polonia a fost un fel de papagal al Europei - noi doar imitam. Astăzi, stabilim standarde, idei și propuneri. Și aceste idei sunt copiate în Europa, spre exemplu în domeniul TVA sau al luptei împotriva paradisurilor fiscale”, a susținut premierul polonez.

El a mai susținut că actualul guvern, spre deosebire de precedentul, a negociat "cu mare succes" în cadrul Uniunii Europene.

Background

Evenimentele din Polonia au determinat Comisia Europeană să lanseze, în ianuarie 2016, un dialog cu Guvernul polonez în contextul Cadrului pentru consolidarea statului de drept.

La 29 decembrie 2017, Comisia a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor cu privire la legea adoptată de Polonia privind instanțele ordinare, inclusiv cu privire la motivele invocate pentru a justifica dispozițiile din lege legate de pensionarea judecătorilor și la impactul acestor dispoziții asupra independenței sistemului judiciar.

Comisia a sesizat în acest sens Curtea de Justiție la 20 decembrie 2017.Tot la 20 decembrie 2017, Comisia a invocat pentru prima dată procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (1), trimițând o Propunere motivată de decizie a Consiliului privind constatarea unui risc clar de încălcare gravă a statului de drept de către Polonia.

Cu ocazia audierii referitoare la situația din Polonia, organizată în cadrul Consiliului Afaceri Generale la 26 iunie, în contextul procedurii prevăzute la articolul 7 alineatul (1), autoritățile poloneze nu au dat de înțeles că ar intenționa să adopte în perioada următoare măsuri pentru a da curs preocupărilor exprimate de Comisie.

Colegiul comisarilor a decis, la 27 iunie 2018, să îl împuternicească pe Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei, să lanseze această procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.